IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел предупреди германците да не се обръщат към търговския изолационизъм

Германският канцлер заяви, че „не е щастлива“ от възможното разпадане на Транстихоокеанското споразумение

20:07 | 23.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди германците да не търсят икономическия изолационизъм. Тя заяви, че „не е щастлива“ от възможното разпадане на Транстихоокеанското споразумение (ТРР), след като новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще се оттегли от търговската сделка, съобщава Bloomberg.

Дни, след като обяви, че ще се кандидатира за четвърти мандат на изборите в Германия през следващата година, Меркел използва изказването си пред долната камара на парламента в Берлин, за да коментира тревогите на избирателите за глобализацията в Европа и отвъд нея. Тя изрази тревогите си за изборните кампании, които използват все повече „фалшиви сайтове, ботове и тролове“, за да оформят общественото мнение по начини, за които конвенционалната политика не е подготвена.

„Много хора тези дни се тревожат за стабилността на реда, с който толкова много сме свикнали“, каза Меркел в сряда в първото си голямо изказване, откакто обяви в неделя кандидатурата си за 2017 г. „Трябва заедно да се борим за това, за мултилатеризма, за оформянето на глобализацията заедно с останалите – и аз ще се боря“.

Без директно да споменава Тръмп, Меркел – лидер на най-голямата икономика в Европа, защити свободната търговия, включително Транстихоокеанското споразумение. Германският лидер направи защитата на глобалната търговия ключов елемент от икономическата си визия, включително търговския пакт между САЩ и ЕС – ТПТИ (Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции).

“Не съм щастлива, че Транстихоокеанското споразумение сега реално няма да се превърне в реалност“, каза тя „Не знам кой би спечелил от това. Въздържам се от прогнози засега“.

Меркел, която със своите 11 години на власт се превръща в най-дълго управляващия лидер сред топ икономическите сили в света, говори и за капаните, които са се появили с възхода на популистките движения. Те включват антиимиграционната партия "Алтернатива за Германия", която отнема от гласовете на Християндемократите. Отблъскването на тези тенденции ще изисква законови мерки срещу речта на омразата, каза Меркел.

„Оформянето на мнението протича по различен начин в сравнение с преди 25 години“, каза тя. „Трябва да се научим да се справяме с това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"Тя изрази тревогите си за изборните кампании, които използват все повече фалшиви сайтове, ботове и ***, за да оформят общественото мнение..."А , нищо ново...тук в Инвестор това отдавна е практика модератори-манипулатори , многоникови и многолики гурута...въобще , "свобода на словото " !А , г-н Попов ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
pecan
преди 7 години
Какво означава това който не е мулти култи или поне ляв *** в затвора . ДЕМОКРАЦИЯ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още