IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мервин Кинг: Великобритания ще се влияе от еврозоната, независимо дали е в ЕС

Страните от Европейския съюз ще останат най-големия търговски партньор на Обединеното кралство, твърди той

17:13 | 06.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мервин Кинг. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Мервин Кинг. Снимка: архив Ройтерс

Великобритания ще бъде засегната от еврозоната, независимо дали ще гласува да остане или да напусне Европейския съюз (ЕС), твърди бившият гуверньор на Bank of England Мервинг Кинг в интервю за BBC.

По думите му страните в ЕС ще продължат да бъдат най-големият търговски партньор на Обединеното кралство.

Подкрепящите идеята за Brexit (напускане на ЕС) твърдят, че Великобритания може да сключи по-добри сделки с по-бързо развиващи се страни, ако излезе от ЕС. От своя страна германският финансов министър предупреди, че световната икономика ще бъде „отровена“, ако Великобритания се оттегли.

Британските гласоподаватели ще бъдат запитани дали страната трябва да остане член на ЕС по време на референдум, който ще се проведе на 23 юни.

Запитан дали Великобритания ще бъде негативно засегната от проблемите на еврозоната след референдума, Кинг заяви, че това ще се случи, независимо дали страната е вън или вътре в ЕС.

Кинг беше гуверньор на централната банка по време на финансовата криза и се оттегли от поста през 2013 г. Той не желае да коментира дали подкрепя идеята Великобритания да напусне Европейския съюз.

Подкрепящите двете позиции по въпроса се фокусират преди всичко върху това как вотът ще повлияе на търговията на Великобритания.

От своя страна германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че Великобритания може да преговаря за ново търговско споразумение, за да остане в рамките на единния пазар – зоната за свободна търговия между всички 28 страни от ЕС, без да бъде членка на Европейския съюз. Той е категоричен, че решението за напускане на ЕС би довело до „години на изключително трудни преговори“.

Шойбле смята, че Brexit би навредил както на местната икономика, така и на европейската и глобалната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още