IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли британският референдум да предизвика "ефект на доминото"?

Повече от половината французи искат подобен референдум, висок е и делът на подкрепящите провеждането на допитване в Швеция и Германия

21:00 | 14.03.16 г. 12
Автор - снимка
Редактор
Може ли британският референдум да предизвика "ефект на доминото"?

Повече от половината французи биха искали да се проведе референдум за членството на страната им в Европейския съюз (ЕС). Това показват резултатите от проучване, осъществeно от Университета в Единбург, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Това засилва опасенията, че референдумът във Великобритания ще предизвика „ефект на доминото“ и ще подкопае единството на ЕС, отбелязва изданието.

Университетът е изследвал общественото отношение към членството в ЕС в Германия, Франция, Полша, Испания, Ирландия и Швеция. Анкетирана е представителна извадка от 8 хил. души във всички страни. Единствено мнозинството французи (53%) заявяват, че подкрепят провеждането на подобен референдум в страната им.

В Швеция, Германия и Италия засега опозицията на референдум за членството в ЕС надделява, макар че делът на подкрепящите допитването е доста висок. В Швеция 49% от анкетираните подкрепят референдума, в Испания делът им достига 47%, а в Германия – 45%. В Полша и Ирландия евроскептиците са най-малко, съответно – 39% и 38%.

„Британският референдум дава ценен опит за евентуални други референдуми в Европа“, коментира Ананд Менон, преподавател по европейска политика в King’s College в Лондон. Той предупреждава обаче, че това може да има разрушителни ефекти.

Все пак делът на населението във Франция, което е готово веднага да подкрепи напускане на ЕС, не е толкова голям и достига 33%, отбелязва изданието. Около една пета от французите не са сигурни какъв отговор биха дали при евентуален референдум, а 45% са твърдо против излизане от съюза.

В Швеция 37 на сто от населението е готово веднага да подкрепи напускане на ЕС, а в Германия – 27%.

Авторите на изследването подчертават, че въпросът е комплексен и че високият дял на тези, които подкрепят провеждането на референдум, не означава автоматично, че се засилва влиянието на евроскептиците.

Данните сочат още, че във Франция и Швеция има и много хора, които смятат, че икономиката на Великобритания би била по-добре, ако страната напусне ЕС. Най-честият отговор, който посочват анкетираните. обаче е, че напускането на ЕС от Великобритания не е от съществено значение.

Още за Brexit можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Глобалистите няма да ги пуснат тея шемети колко и да се надуват и да се праат на важни или АКО стане случайно така, че да ги изтърват и тея по погрешка вземат, че излезнат наистина -> то Ингилизите ше ги наврат там от където са се пръкнали в племенния строй ..... може и царската им *** да получат масирани инфаркти ако толко много знаят ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
Sakamano
преди 8 години
Силно се надявам поне една държава да напусне ЕС, за да видим как ще се развива оттук нататък и дали точно членството в ЕС й пречи. Подозирам обаче, че само след година-две и ще започне да иска "обратно при мама"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
The Big One
преди 8 години
Референдуми-меферендуми, лаф-мохабет за пред стадото. Навсякъде крайния резултат от референдумите ще бъде ЗА ЕС. Ама "рупайте" си тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 8 години
не случайно ползвах думата драма, защото си беше точно драма. От какво да бъде спасена Гърция ? Цунами ли ги удари, земетресение ли, тропическа зараза ли? Не може друг да те спаси, когато самия ти си врага :) Те сами трябваше да се спасят, колко реформи направиха от 2010 до сега ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
ivan.kostov.39
преди 8 години
А в България? Как е полужението?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
khao
преди 8 години
ефект на доминото и ще подкопае единството на ЕС, отбелязва изданието.-----------------единството си замина някъде в началото на Гръцката драма ...като се разбра че правилата не важът за всички по еднакъв начин и те така ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Казано образно и общо 51% от ЕС е добро но има 49% за оправяне Предвид идващите катастрофи поединично няма спасение и отделна тема е дали банкстерите и т.н. финан.олигархия не го планираха така ,и затова обичам да казвам ,че се хванаха в мрежите си и сами доказаха ,че системата е грешна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 14
Варяг
преди 8 години
ЕС си заминава бавно и сигурно за съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
studioaa
преди 8 години
Дано тази заплаха за единството на ЕС се материализира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още