IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва очаква одобрението на ЕК за газопровода OPAL до края на октомври

Тръбите са ключови за реализацията на "Северен поток" 2

18:00 | 17.10.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

До края на октомври Европейската комисия (ЕК) ще даде разрешение за работата на газопровода OPAL на пълен капацитет. Това обяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за телевизионния канал „Россия 24“, пише руската информационна агенция ТАСС.

Газопроводът е всъщност „удължението“ на „Северен поток“ - от територията на Германия към газопреносните мрежи на другите държави в Централна Европа. В момента „Газпром“ може да използва само 50% от капацитета на тръбите.

OPAL беше една от основните теми по време на 32-та среща ЕС-Русия, която се проведе в Брюксел в началото на 2014 г. След разговорите тогава руският президент Владимир Путин, коментира, че проблемите с продължението на пътя на тръбите към Централна Европа е решен.

Увеличаването на обема на OPAL ще има и ключово значение за реализацията на втората част от проекта „Северен поток“.

Другият важен проект за „Северен поток“ 2 е газопроводът NEL, тоест удължението на тръбите в западно направление. Чрез тези проекти руският газ ще може да стига до австрийското хранилище „Баумгартен“, става ясно от коментар на зам.-директора на „Газпром“ Александър Медведев,  публикуван на сайта на компанията.

Дължината на OPAL е около 470 км и тръбите свързват газопреносните мрежи на Германия и Чехия. Акционери в проекта са руската „Газпром“ с 49,98% от капитала и германската Wintershall, която държи останалите 50,02%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Значи ЕК отново демонстрира двоен стандарт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още