IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз" ще фалира, ако загуби арбитражното дело с "Газпром"

Двете компании са подали насрещни искове, като претенциите на "Газпром" са за 37 млрд. долара

13:33 | 23.03.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украинската газова компания "Нафтогаз" може да стигне до банкрут, ако загуби делото, водено от "Газпром" в Арбитражния съд в Стокхолм. Това коментира търговският директор на украинската компания Юрий Витренко пред украинското издание "Новое время", пише "Коммерсант".

Ако съдът се произнесе в полза на руската страна, активите на компанията ще бъдат разпродадени, за да бъдат удовлетворени исканията, защото държавата няма задължения към "Нафтогаз".

Според Витренко обаче вероятността Украйна да загуби делото в Стокхолм е малка.

Компаниите заведоха насрещни искове за претенции в арбитражния съд. Искът на "Газпром" е на стойност малко над 37 млрд. долара. Основната претенция на руската компания е по клаузата take-or-pay, тоест за заявения, но незакупен газ от украинската страна в последните години.

Само за 2016 г. "Газпром" претендира за 5,32 млрд. долара по това перо за заявени 33 млрд. куб. метра природен газ. Украйна не купува газ директно от Русия от есента на 2015 г.

Същевременно "Нафтогаз" претендира за повече от 50 млрд. долара в своя иск към "Газпром". Такава щета компанията е понесла в следствие на предплата за руския газ и неплатени от руската компания транзитни такси. Украйна има претенции и за загубата на активи в Крим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
В Хага трябваше, в Хага. Защото "Газпром" са престъпници и за тях само трибунал трябва. Укрите са велики и досега за нищо не са виновни. Законите се спазват за Юлия Самойлова, а изгорените живи хора в Одеса, за блокадите, за нацистките сборища и шествия се правят на улави. Кой им е крив на "Нафтогаз" че не спазват договорите с "Газпром" и врещят, че за това "Газпром" е виновен?Дано в Стокхолм вземат присърце тежненията на "демократична" Укрия и отсъдят според евроатлантическите ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още