IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нобелов лауреат представи радикално решение за проблемите в еврозоната

Според Ерик Маскин фискалната политика трябва да бъде предадена на представители, които не са пряко избрани

21:48 | 29.09.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фискалната политика трябва да бъде иззета от ръцете на политиците и да бъде предадена на представители, които не са пряко избрани, подобно на паричната политика, заяви в четвъртък нобеловият лауреат Ерик Маскин на конференция на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Bloomberg.

“Радикално предложение? Да, но мисля, че всички можем да се съгласим, че еврозоната се нуждае от доста значителна реформа, ако иска да съгласува фискалната си и паричната си политика“, каза Маскин, който през 2007 г. получи Нобеловата награда за икономика, на лекция по време на първата конференция Annual Research Conference на ЕЦБ във Франкфурт. „Всички ние ще бъдем по-добре – и го казвам като американец, ако еврозоната не спира да оцелява и процъфтява. Но това няма да се случи автоматично“.

Икономистът заяви, че бюрократите се справят по-добре от избраните лица при взимането на решения по политики, чиято ефективност не може лесно да бъде оценена от обществото или които показват резултати след твърде дълго време. Случаят с паричната политика не е такъв, която в съвременните общества като цяло се води от неизбрани, независими централни банкери. А това, според Маскин, трябва да важи и за „фискалните параметри“, например размерът на събираните приходи и колко разходи могат да бъдат направени.

Маскин каза, че решенията по данъците и разходите – кой се облага и за какви обществени блага се харчат парите, трябва да продължат да се взимат от обществото и избраните от него представители.

Ако германският канцлер Ангела Меркел казва, че „Гърция трябва – или не, да бъде спасена, тя може да се позовава на това кое е добро за Европа, но тя знае, че истинският ѝ избирателен район е Германия“, каза той. „Тя не намира изцяло стимул в това, което е добро за Европа. Партията ѝ все пак ще бъде преизбрана от германците“.

Малко вероятно е предложението на Маскин да бъде посрещнато благосклонно от политиците, които са изправени пред популистка реакция срещу Европейския съюз и неизбраните му технократи и които не показват особен интерес към споделянето на още суверенитет. Въпреки това нобеловият лауреат, който е професор в университета Харвард, каза, че макар първоначално да е трудно да се откажат от властта политиците може един ден да са благодарни за това.

„Може да почувстват известно облекчение, че това вече не е в техни ръце, че трябва да правят това, което други казват“, заяви той. „По същия начин много американски президенти са щастливи, че Фед взима решенията по лихвените проценти“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 5
boyan.botev
преди 7 години
Не протестирай, Grosss.рано или късно точно това ще се случи.Но нека, може пък тези събирачи на данъци да заприличат на героя на Луи дьо Фюнес от Лудостта на величията.Защото тогава данъчния ще има лице и при късмет може да му служи такъв готин и изобретателен бохем като Ив Монтан и да се организира луд купон. Но пък от друга страна е казано, че улиците на бъдещия Йерусалим ще бъдат от чисто злато и кой, ако не евреите, ще съберат суровината за строежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
Grosss
преди 7 години
Да бе да, дадем всичко на евреите и те да ни правят на маймуни ,нали имамесветлият пример на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
scott
преди 7 години
а, разбрах!Още по-малък кръг да има истинска власт. Всички, които не са му съучастници - фауит и смърт. И европейците требва да "разберат", че ако не изпълняваш механично волята на големиа брат си "психично нестабилан".В общество на кретене - таз рецептес ВЪРВИ! Обаче, в източна европа, където ни показват непрекъснато "светлото бъдеще", секи опит да замените добриа живот ДНЕС със съвършеното бъдеще /планилано/ ше накара хората да ВИ СЕ СЪПРОТИВЛЕВАТ И ДА ВЪРШАТ НЕЩА НА 180 ГРАДУСА. ВОЙНАНАФАДБЕ! Свободата Санчо, е на върха на бойното копие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Стига си заливал сайта с едни и същи помии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 10
Атанасио
преди 7 години
Това което казва е да има референдум дали плосък данък или прогресивно корпоративно и семейно облагане което е по-лесното защото за харченето на събраните данъци ще е трудно с референдуми да се гласува Но като цяло нещата се знаят тоест нобелиста казва това което пиша - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 забрана на офшорки и ''данък Тобин'',и т.н. регулации и данък лукс и таван на доходите и печалбите с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в топла вода от слънцето и т.н. държ.ВЕИ ,енерг.ефективност и ел.транспорт - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Много интересно предложение. Нито има как да стане, нито ще промени кой знае колко нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
С други думи корумпираната европейска комисия да решава бюджетните въпроси на еврозоната, е това ако не е добър майтап здраве му кажи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Хаха , майтапчия е тоя нобелист...кучето като как ше се съгласи други да му държи кокала ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още