IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите санкции на САЩ срещу Русия спъват 8 големи енергийни проекта с европейско участие

Колежът на комисарите ще заседава утре, за да реши как да реагира, ако мерките се гласуват днес от Конгреса във Вашингтон

10:53 | 25.07.17 г. 50
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Осем енергийни проекта, в които участват европейски компании, ще бъдат засегнати, ако САЩ приемат нови санкции срещу Русия, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Става въпрос за Baltic Liquiefied Natural Gas – проектът за завод за производство на втечнен газ във Финския залив на Shell и Газпром, газопроводът „Син поток“ на Eni и Газпром, тръбопроводът СРС на Shell, Eni и Роснефт, „Северен поток 1“, в който участват няколко европейски компании и Газпром, „Северен поток 2“ в същата конфигурация, проектът Сахалин-2 на Shell и Газпром, проектът Шах-Дениз и Южнокавгазкият газопровод на ВР и Лукойл и разработването на находището Зохр, което е проект на ВР, Eni и Роснефт.

Колежът на комисарите утре (26 юли) ще заседава, за да реши как ще реагира, ако днес американският Конгрес приеме новите мерки, допълва изданието. След това те трябва да бъдат гласувани от Сената, а накрая трябва да ги ратифицира и президентът Доналд Тръмп.

Затягането на санкциите срещу Русия от страна на САЩ ще означава, че ще се блокира работата на всяка компания, която участва в каквито и да било проекти, свързани в някаква степен с Русия, навсякъде по света.

„Инициативата засяга нашата енергийна независимост и интересите ни в сферата на енергийната сигурност“, коментира говорителят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас.

Компании, които работят с Иран и Северна Корея, също ще попаднат под удара на санкциите.

Европейският съюз (ЕС) ще положи усилия да минимизира щетите за европейските компании. Европейски дипломати във Вашингтон са разговаряли с американски конгресмени през почивните дни, за да се променят някои думи в законопроекта.

Друга промяна, която ЕС се опитва да постигне по дипломатически път, е да се промени прага на руското участие в енергийните проекти от 10% на 33%.

Според официални представители на ЕС, пожелали анонимност, законопроектът на САЩ ще бъде омекотен.

Засега от ЕК не коментират какви ответни мерки възнамеряват да предприемат, ако Вашингтон приеме санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

46
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 6 години
Абе7 те и прокурорите и садиите се пишат "професионалисти", но в масовият случай аз ги подозирам, че въобще не са чели НК дори веднъж в животът си. Аре, укроти се, че ти се подиграват всички вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
Ние се горедеем с българската юридическа мисъл в твое лице :))И уважаваме платеният труд на българските адвокати.Пък и да не си прав, ко ти пука, това е просто едно платено дело, утре те чака друго. Важното е клиента да е доволен, и да превежда трансферите на време, нали? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
добре че е демокрацията, да ти позволи да ни забавляваш с непоисканите ти становища, че и пари да ни просиш за тях :-Dп.с. адвокатче, жив си умрел с тая философия на фронта.. да си знайш!законите, международното законодателство и санкциите не струват пред ядрените държави притежаващи реални ресурси на на планетата.И не, няма нужда да ми обясняваш икономическите разлики между например уранова мина с някви ЦРУ сайтчета за по стотици милиарди долари.. аз знам истинската стойност и на двете.В ситуации подобни на тази в Крим, Сирия, Украйна, ... единствените съвести, който могат да спасяват/отнемат животи са в душите на хората на фронта, а не в Страсбург.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 7
юрист
преди 6 години
И така- професионалното ми юридическо становище е:1. Да, русия осъществи руска военна агресия в Украйна - Крим, Севастопол и Донбас.2. Да, русия извърши незаконна военна окупация и незаконна военна анексия на суверенна част от държавната територия на Украйна - Крим и Севастопол3. Да, русия извърши и военна агресия в Донбас- Украйна, като изпрати там в началото руски наемници за извършване на терористични актове и след това- руски военнослужещи от руската армия, с цел създаване на терористично ядро, целящо да се превърне в замразен конфликт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 6
юрист
преди 6 години
И да ми се поставят минуси, това няма да ме мотивира да променя професионалното си становище:) ЕТИЧЕН КОДЕКС НА АДВОКАТА изм. ДВ. бр.43 от 8 Юни 2010г. Чл. 2. (1) Адвокатът приема и спазва правилата за професионално поведение доброволно, за да се осигури точното изпълнение на неговите функции. Неспазването на тези правила от адвоката е основание за дисциплинарната му отговорност. Чл. 3. (1) При упражняване на професията си адвокатът е независим.(2) Адвокатът действа в съответствие със закона, с правилата на този кодекс и законните интереси на клиента, не се влияе от личните си интереси, не се поддава на външен натиск или на чуждо въздействие и предоставя правна помощ, ръководейки се от вътрешното си убеждение.(3) Адвокатът се противопоставя на всяко посегателство върху неговата независимост и не нарушава професионалната етика с цел да се хареса на клиента, на властите или на трети лица.http://***.lex.bg/laws/ldoc/2135507578
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 6
юрист
преди 6 години
Та- лаическото ти непрофесионално мнение не ме засяга. Моето становище е професионалното ми юридическо становище по описаните от мен въпроси в качеството ми на български адвокат. Ще ти го обясня така- ако имаш апендицит, не четеш нета и след това не се оперираш сам, а отиваш в болница и чакаш да те оперира лекар- хирург. Е- същата работа е и с твоето непрофесионално и неюридическо мнение- няма как да повлияе или да промени моето професионално правно становище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 6
юрист
преди 6 години
... Не Русия е агресор, а САЩ - и пуделите им..Изследването на въпросите - налице ли е руска агресия в Украйна, законна ли е руската военна окупация и руската анексия на Крим, законно ли е изпращането на руска армия в Донбас, законен ли е референдума в Крим са въпроси на правото, а съгласно Закон за адвокатурата- http://***.lex.bg/laws/ldoc/2135486731 ЗАКОН ЗА АДВОКАТУРАТА изм. ДВ. бр.32 от 22 Април 2016г. Чл. 24. (1) Упражняването на адвокатската професия включва: 1. устни и писмени консултации и становища по въпроси на правото Чл. 36. (1) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз има право на възнаграждение за своя труд.**Надявам се, че правилно си разбрал кратката ми анотация.. Единствените професионалисти, които имаме законното право в Р. България да отговорим професионално на гореописаните въпроси, сме българските адвокати.Ние формираме вътрешното си убеждение на основание на законите и доказателствата, оставяйки настрани личните си пристрастия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 6 години
...да, и руснаците ще играят грубо. ... Мдаа- Вие не разбрахте нищо от коментара ми. Написах ясно, че до сега - над 15 години- руснаците ВЕЧЕ ИГРАХА МНОГО ГРУБО спрямо България, особено в енергийния сектор. Време е ДА СЕ ПРОМЕНИ ГЕЙМПЛЕЯ! Написах Ви и че русия не може да спретне кримският сценарий във Варна, с цел да създаде замразен конфликт, за да НЕ започне България добив на метанов хидрант от бг. акватория. Всички регионалнби войни и военни агресии на русия от началото на 21 век до сега, са създадени с една единствена цел- да се възпрепятства безпроблемното протичане на неруски природен газ до ЕС, защото ЕС е най-големният В СВЕТА газов пазар- не китай! Е- в случая русия ще го издуха, защото ако се пробва да ни спретне кримският сценарий, значи да обяви война едновременно на всички натовски държави, а за подобна стъпка русия няма финансов ресурс:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
няма нужда.1. те и сега са си руски. в.ж. прокуратурата не могат да я мръднат. ако западняците играят грубо - да, и руснаците ще играят грубо. от нато сами ще излезем ;-), тъй че война русия нато е силно казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 3
юрист
преди 6 години
...никой няма да ни позволи независимост.... Какво сега- казвате, Варна, Бургас , Пловдив и София да се готвят за кримският руски сценарий, така ли?:) Амиии- като се има предвид, че България от 13 години е член на НАТО и съдържанието на чл.5 от Северноатлантическия договор, русия/ газпром са 1000% наясно, че пробват ли руска военна агресия в България, това значи русия да обяви директно война на НАТО. Май на главният руски терорист не му стиска 29 държави, от които 3 ядрени сили, да се изправят военно срещу руското нато- одкб- http://***.odkb-csto.org/, в което членуват шест държави, от които само 1- русия- е ядрена сила....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още