IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Белгия няма да подпише CETA

Премиерът Шарл Мишел е информирал за развоя председателя на Европейския съвет Доналд Туск

15:40 | 24.10.16 г. 50
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Премиерът на Белгия Шарл Мишел е съобщил на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че неговото правителство не е в състояние да подпише търговското споразумение ЕС-Канада (CETA). Това съобщиха местни медии след днешната среща, организирана в резиденцията на Мишел в Брюксел с представители на регионалните власти, предава Ройтерс.

Белгия не може да подпише заради съпротивата на властите в провинция Валония. По-рано валонският парламент, където мнозинството е на социалистите, отхвърли с две трети от гласовете подписването на споразумението. В национален план социалистите в Белгия са за първи път извън правителството от десетилетия. 

Председателят на партията на социалистите франкофони Елио ди Рупо поиска открито поне два месеца срок за преразглеждане на позицията. Засега представители на институциите на ЕС намекнаха, че вероятното отменяне на насрочената за четвъртък церемония по парафиране на споразумението няма да означава окончателен провал.

Валония настоява за "дълбоки промени" в договорните текстове, както и поетите от институциите на ЕС ангажименти да залегнат не в имейли, а в официални документи.

Припомняме, че през уикенда ЕС даде на Белгия ултиматум до края на деня в понеделник да осигури подкрепата на страната си за търговското споразумение.  

Търговското споразумение между ЕС и Канада предвижда елиминиране на 98% от митническите тарифи, което според експерти ще увеличи търговията между двете страни с около 20%.

Критиците на споразумението обаче смятат, че това ще доведе до занижаване на стандартите за продуктите и предимства на едрия бизнес, защото на корпорациите се позволява да съдят правителствата.

България и Румъния оттеглиха възраженията си срещу търговското споразумение ЕС-Канада (CETA), след като получиха писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани падат до края на 2017 г.

Отлагането или отменянето на церемонията по подписване на споразумението ще отдалечи или заличи договорката на Канада с България и Румъния за отпадането на визите за техните граждани от догодина, коментира БТА.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

48
rate up comment 10 rate down comment 1
evgeniya.tb
преди 7 години
За tonitov:Неуважаеми господине, писна ми от такива като вас т.н. софиянци, които ако се разровят в корените си пак до селото ще допрат.Успокойте се, то вече няма селяни- любимата ни демокрация ги унищожи като им отне земята със скапаната реституция от която се възползваха шепа едри земевладелци наричащи се арендатори.И да не дава Господ отново София да бъде бомбардирана от сегашните ни съюзници /нали знаете кой пускаше бомбите през 1943 -44 година/-къде ще отидете вие софиянците и кой ще ви посрещне и изхранва. А що се отнася до споразумението с Канада - слава богу че се намериха валонците за да го спрат - колкото и да ни е далечна от нас българската земя - все пак не искам да я замърсяват с разни ГМО- кой знае може пък да дотрябва на бъдните поколения. А който иска да ходи в Канада то той се справя и без виза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 6
tonitov
преди 7 години
То и измисленият соц професор Вучков, не иска да се харчат пари за магистрали, но за метрото можело, защото не карал кола, но... ползвал метрото. И аз не съм за магистралите, че много селяни идват в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 6 rate down comment 4
mathematician
преди 7 години
Глупости на търкалета. Всички договори са публични. Има ги качени на сайта на ЕС още преди да се подпишат. Почти всички договори съдържат идентични клаузи.Е ти го прословутия засекретен СЕТА - дето се намира с едно търсене в Гугълаhttp://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2014/september/tradoc_152806.pdfОтделно след като се подпишат се превеждат на всички езици в ЕС.Ето ти между ЕС и Южна Корея подписан преди време, преди да има толкова рев. На чист български.http://eur-lex.europa.eu/legal-content/bg/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2011:127:FULL&from=EN
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 16 rate down comment 1
Един Българин
преди 7 години
Белгийците изиграха ролята на кан Тервел от 705-та година - спасиха не само България и Византия, но и цяла Европа - БРАВО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 20 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
Дреме ми на мен за визите...Ако искам планина в чужбина ще ида в Швейцария-най-малко щото ще ми е в пъти(буквално) по-евтино. Някой да обясни на Емил Георгиев, че търговските ни отношения с Канада са нищожни(изнасяме за 128 милиона, внасяме за 86). Въобще, ако изключим имигрантите ни там ние нямаме почти никакви отношения с тях. Та не виждам какъв бонус би било това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 13 rate down comment 3
michaelis21
преди 7 години
Май не схващате проблема.Не е въпроса с кого е подписано, а КАКВО е оформено в СЪДЪРЖАНИЕТО.И защо договора не е публичен.А, лобистите ще вземат пари както и от Канадците, така и от Европейските фирми изнасящи в Канада.Японските коли се сглобяват в ЕС, така че те мито не плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 3
mathematician
преди 7 години
Не е така или не трябва да бъде така. :)Двете се различни. Аз ти казвам как е в момента. А как трябва да бъде е съвсем друга работа и дали някога ще стане, поради различията между държавите членки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 2
pecan
преди 7 години
Не е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 6
mathematician
преди 7 години
Това не забранява на отделните страни да имат своя собствена икономическа политика. Факт е примерно, че Германия и Китай имат подобно споразумение. Докато Китай все още няма с ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 9 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
С еврото на 2-3-4 скорости малко не става ясно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още