IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оживлението на петролните пазари се пренесе и на фондовите борси в Европа

По-ниската стойност на щатския долар активира търговията и със златото

19:28 | 21.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Водещите индекси на европейските фондови борси успяха да приключат първата сесия за седмицата на зелена територия. Пазарите се повлияха от силният ръст на цената на петрола и са в очакване на новини от председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който ще коментира лихвите в еврозоната пред депутати в Европейския парламент в Страсбург, пише CNBC.

Позитивно настроение в Европа носят и новините за кандидатурата на канцлера на Германия Ангела Меркел за четвърти мандат.

В началото на сесията Stoxx 600 губеше почва под влияние на слабото представяне на италианския банков сектор. В края на сесията обаче негативните настроениябехя преодолени и паневропейският индекс завърши търговията с ръст от 0,25% до 340,24 пункта, допълва Market Watch.

Под влияние на поскъпването на суровите FTSE 100 също успя да завърши с ръстове, макар и с минималните 0,03% до 6 777,96 пункта.

DAX финишира с ръст на стойността си от 0,19% до 10 685,13 пункта, а френският САС 40 се повиши с 0,56 на сто до 4 529,58 пункта.

Сред големите печеливши днес е Rio Tinto. Компанията съобщи за планирани съкращения в своя желязна мина, което доведе до ръст на цената на акциите в рамките на 1,21 на сто. На обратния полюс е представянето на Essenta. Компанията има опасения за изпълнението на целите си за печалбата на фона на рестрикции на пазара в Китай. Така компанията за доставка на опаковъчни компоненти загуби малко над 20% от пазарната си капитализация.

Оживление на петролните пазари носи новината, че ОПЕК има напредък по отношение на плановете за замразяване на добива на петрол. В допълнение и по-ниската стойност на щатския долар подкрепя търговията.

Към края на европейската търговия лекият суров петрол поскъпна с 3,35% до цена то 47,22 долара за барел. Европейският сорт Brent достигна до цена от 48,46 долара за барел, което представлява ръст от 3,44 на сто.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0603 долара след 1,0592 долара в петък.

Ниската стойност на щатската валута активира търговията и със злато. Ценният метал поскъпна с около 0,5% до 1 215 долара за трой унция. В края на миналата седмица златото докосна най-ниската си стойност от февруари насам.

Тогава на търговията повлия именно по-високата стойност на долара. Щатската валута поскъпна след коментарите, че Фед може не само да обяви, че ще повиши лихвата през декември, но и ще съобщи плановете си за увеличаване на лихвения процент в страната и през 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още