IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН иска да разшири плана на ЕС за разселване на бежанци

Меркел подкрепя предложението, изправено пред съпротива в Източна Европа

11:54 | 12.08.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ООН иска да разшири схемата за разселване на бежанци в ЕС - план, който беше приветстван от канцлера на Германия Ангела Меркел, но може да се окаже спорен за съседните държави, враждебни към имиграцията, пише вестник Financial Times.

Филипо Гранди, върховният комисар на ООН за бежанците, разкри плана в Берлин вчера, като призова за разширяване на сегашната двегодишна програма за разселване на 22 000 сирийски кандидати за убежище. Планът предвижда да се увеличи броят на обхванатите бежанци до 40 000 годишно от 2018 г., както и броят на страните, от които те идват.

Меркел подкрепи плана, като заяви, че Германия е готова да поеме своя дял и че допълнителни 40 000 души няма да обременят прекалено континента с население над 500 милиона. Германският канцлер даде ясно да се разбере, че иска да облекчи натиска над Италия, която поема основния приток на мигранти в Европа, които тази година достигнаха почти 120 000 по данни на Върховния комисариат.

Меркел обаче не каза нищо за потенциалните трудности, свързани със спечелването на съгласието на другите страни от ЕС - като Унгария, която отказва да приема бежанци по схемата за разселване.

Сегашната схема датира от 2015 г., когато ЕС се съгласи да приеме 22 000 бежанци от страни извън съюза, главно сирийци, от Турция, Ливан и Йордания. Тя е отделна от потенциално по-голямата, но също толкова спорна програма за преразпределение в рамките на ЕС на бежанци от Италия и Гърция, която също срещна твърда опозиция в Източна Европа.

Политици от ЕС обсъждат евентуалното създаване на центрове за приемане на бежанци в Либия като начин да се откажат мигрантите от опасното плаване през Средиземно море, но това зависи от предварителната стабилизация на страната.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 20 rate down comment 3
serafima
преди 6 години
Меркел трябва да бъде съдена за военни престъпления, лично участие в преврата в Украйна, за унищожителната политика и за бежанската криза в Европа.Интелектуалният потенциал на Меркел е на прекалено ниско равнище. А и не съм сигурна колко силна е поръчката, която й е дадена отвъд океана да унищожи Европа. Ислямът е погубващото, бурките са само последствие. Приемането на мюсюлмани в не мюсюлмански страни винаги води до едно и също - бързо се размножават, агресивно разпростират налудничавия ислям, и в перспектива, като станат достатъчно мнозинство ще унищожат държавната система на страната приемник, довеждайки я до състоянието на страните от които са дошли. Промиването на мозъка в исляма започва от най-ранна възраст. Още в младежка възраст имаме завършени психопати, смятащи жената за вид животно, дадено им от бога за размножение и удоволствие, средновековни дивашко мислене и обичаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
bghighlander
преди 6 години
На ку***те и *********те ще им хареса да ги клатят по 24/7/365! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 2
pecan
преди 6 години
Меркел винаги се е опитвала да прокарва американските интереси . Наскоро от едно публицистично предаване по ТВ научих , че тя е била голям радетел за затварянето на 1,2,3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй и не случайоното пускане после на американските марици . Тогава като министър на екологията 1995 година . Ако искаш да видиш бъдещето погледни в миналото .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
barbaron
преди 6 години
"Меркел подкрепи плана, като заяви, че Германия е готова да поеме своя дял и че допълнителни 40 000 души няма да обременят прекалено континента с население над 500 милиона."Малка сметка: 40 / 500 000 * 100 = 0.008 % ежегодноА сега някой да сметне в проценти с колко % ромчета се обогатява ежегодно България :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
emonik
преди 6 години
Германия трябва да го поеме целия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
престаа си тя тая Колевата, мисли си ташшак раота ама кат се изсипат един болюк неггроиди кат в Испания да я емнат напрао ше я разпорят барабар с русата им собственичка ... ше викат тогаа диктаторите за помошшш ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
scott
преди 6 години
поправка: ЩЕ БЪДЕТЕ ПРИНУДЕН ДА ИЗОСТАВИТЕ ЖИЛИЩЕТО СИ. Заради хигиена, шум, кражби, наркотици и изнасилвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
тия ООН маммциата им отровна, що искат да ни затрият континента ?!?, нема ли некви "терористи" да ги думнат нещо да им взривят сградата или да се тресне некой брачед на Осамата там, еббаси гаддовете мръссни, а оня ден Канда праща военни по границите да връща неггрите обратно в Сашш .... дееебба и двойните стандарти деебба .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още