IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Societe Generale расте с 8% годишно през второто тримесечие

По-ниски провизии и еднократни приходи от продажбата на акции на Visa Europe подкрепят резултатите на втората по големина френска банка

09:47 | 03.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Логото на Societe Generale пред централата на банката в парижкия квартал &quot;Дефанс&quot;.&nbsp;<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Логото на Societe Generale пред централата на банката в парижкия квартал "Дефанс". Снимка: архив, Ройтерс

Печалбата на Societe Generale SA е нараснала с 8% на годишна база през второто тримесечие заради по-ниски провизии за лоши кредити и еднократни приходи от продажбата на акции на Visa Europe, предава Bloomberg.

Нетната печалба на втората по големина френска банка се повишава до 1,46 млрд. евро от 1,35 млрд. евро, колкото беше за вторите три месеца на 2015 г. Това е повече от средните очаквания за 1,36 млрд. на шестимата анкетирани от агенцията анализатори.

Societe Generale генерира печалба от 725 млн. евро от продажбата на дела си във Visa Europe, което засенчва далеч заделените провизии за 200 млн. евро.

Френската банка успя да избегне преструктурирането в инвестиционното банкиране, което предприеха конкурентите й от ранга на Credit Suisse Group AG и Deutsche Bank AG. Главният изпълнителен директор Фредерик Удеа разработва по-специалните услуги на банката, докато същевременно намалява разходите.

„Резултатите, постигнати в трудна среда, отразяват динамиката и силата на балансирания банков модел на групата“, коментира 53-годишният банкер.

Разходите на банката през второто тримесечие са почти без промяна при 4,12 млрд. евро, докато провизиите са надолу с 8,3% до 664 млн. евро.

Печалбата от френското потребителско банкиране се понижава с 5,2% до 403 млн. евро на фона на „много неблагоприятната лихвена среда“ и свиващи се приходи, посочват от трезора.

Печалбата от международното банкиране на дребно и дивизията за финансови услуги се увеличава с 36% до 436 млн. евро.

Печалбата от бизнеса на световните пазари се смъква с 11,3% до 1,54 млрд. евро. Приходите от търговия с финансови инструменти с фиксирана доходност, валути и суровини са нагоре с 2,8%, но приходите от търговия с акции са с 29% по-ниски до 568 млн. евро.

Societe Generale обяви намерението си да съкрати хиляди служители във Франция, включително и сред екипите, подкрепящи инвестиционното банкиране, като също така възнамерява да свие с 20% броя на клоновете си в страната до 2020 г. През миналата година банката се раздели с миноритарния си дял в управляващото дружество Amundi SA, за да си осигури капиталова подкрепа.

Базовият собствен капитал от първи ред (Common Equity Tier 1 - CET 1) на Societe Generale в края на второто тримесечие възлиза на 11,1%, като е без промяна спрямо края на март.

Според най-тежкия сценарий на стрес тестовете на Европейския банков орган общата капиталова адекватност на Societe Generale би спаднала до 7,5% през 2018 г.

В Русия Societe Generale губи 12 млн. евро, но смалява загубата от отчетените 43 млн. евро преди година и 18 млн. евро за първите три месеца на 2016 г. През тази година банката очаква загуба между 50 млн. и 100 млн. евро в ударената от санкции страна.

В България Societe Generale Експресбанк спечели 47,6 млн. лв. през първото полугодие, или с 84% повече спрямо първото шестмесечие на миналата година. Активите са нагоре с 6,3% годишно до 5,45 млрд. лв. Привлечените от българското поделение депозити от домакинства са с 9,8% повече до 2,98 млрд. лв., а от фирми – с 9,3% до близо 1,4 млрд. лв.

Повече за европейския банков сектор очаквайте в следващото издание на Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria с участието на финансиста Владисав Пaнев в неделя, 7 август, от 20 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още