IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 100 млрд. евро ще бъдат разпределени по земеделския фонд на ЕС до 2020 г.

Всички програми за развитие на селските райони на държавите от общността са готови за изпълнение, отчетоха от ЕК

17:12 | 11.12.15 г.
Почти 100 млрд. евро ще бъдат разпределени по земеделския фонд на ЕС до 2020 г.

Всички 118 програми за развитие на селските райони в ЕС през новия програмен период са вече одобрени и готови за изпълнение, съобщава Европейската комисия. Днес беше дадена зелена светлина и за последната програма - на Гърция, чиято стойност надхвърля 4,7 млрд. евро.

За периода 2014 - 2020 година по програмите ще бъдат разпределени общо 99,6 млрд. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и допълнително още 60,6 млрд. евро съфинансиране от национални и регионални публични средства или частни инвестиции.

За България средствата от земеделския фонд са 2,3 млрд. евро. Българската програма беше одобрена в края на май, а първите договори вече бяха раздадени.

"Програмата за развитие на селските райони е програма за работни места, растеж, инвестиции и конкурентоспособност в селските райони на Европа", припомни комисарят по въпросите на земеделието в ЕС Фил Хоган по повод края на процеса на одобрение на програмите на страните в ЕС.

На преобладаващо селските по своя характер райони се падат 52 % от територията на ЕС, а населението им е 112,1 млн. души. Различията между тези райони са значителни, а предизвикателствата пред тях отразяват множество различни обстоятелства.

Затова Комисията предоставя по-голяма възможност за гъвкавост на страните членки, така че подкрепата да е по-добре съобразена с конкретните нужди на отделните региони или страни и да се демонстрира по-голямо внимание към субсидиарността.

Всяка държава от общността може да изработи своите национални или регионални програми, съобразявайки се със своите специфики, припомнят още от Брюксел. Например Австрия насочва 71% от помощта за по-добро управление на природните ресурси и за насърчаване на благоприятни за климата земеделски практики.

Всъщност сред най-често срещаните приоритети на проектите в националните програми са именно действията по климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още