IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Procter & Gamble и Unilever глобени с 315 млн. евро заради картел

Брюксел глобява водещите производители на перилни препарати заради картелно споразумение

15:26 | 13.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="margin-bottom: 0cm;">Еврокомисарят Хоакин Алмуня по време на заседанието днес. <i>Снимка</i>: Ройтерс</p>

Еврокомисарят Хоакин Алмуня по време на заседанието днес. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) реши да наложи глоба от общо 315 млн. евро на трите водещи производителя на перилни препарати - Procter & Gamble, Unilever и Henkel.

Трите компании са договаряли цените на перилните препарати в продължение на поне три години - от януари 2002 до март 2005 г., обясни в Брюксел европейският комисар, отговарящ за въпросите на конкуренцията, Хоакин Алмуня.

Наговарянето на цените е ставало в осем страни от общността – Белгия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Португалия и Испания и е касаело праховете с марките „Льо Ша е Мир“ на Henkel, „Омо“ и „Скип“ на Unilever и „Ариел“ и „Бонукс“ на Procter & Gamble.


Глобите за американската Procter & Gamble и холандската Unilever са били намалени с по 10%, защото и двете компании са признали за участието си в картела и по този начин са спомогнали за по-бързия край на разследването.

Така Procter & Gamble трябва да плати 211,2 млн. евро, а Unilever - 104 млн. евро. Глобата за германския концерн Henkel (производител на марката „Персил“) е била опростена, тъй като именно той е уведомил Комисията за съществуването на картела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Да заповядат в България! Тук ще са си у дома. При нас картели не се и няма да се забележат в обозримо бъдеще! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още