IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Няма как да има едно тяло на две скорости

По-развитите държави в ЕС ги е страх, че губят скорост, а новите членове - че ще бъдат изоставени, отбеляза държавният глава

20:02 | 10.03.17 г. 9
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По-развитите държави ги е страх, че губят скорост, а по-новите - че ще бъдат изоставени и ще останат в периферията. Така обобщи дебатите на европейските лидери за бъдещето на ЕС българският президент Румен Радев. Той представлява държавата в Брюксел, докато бъде сформирано редовно правителство.

Пред журналисти в Брюксел той посочи, че "и едната, и другата страна имат основания за тези опасения". Стремежът обаче е да бъде постигнато общо решение, базирано на европейските принципи и ценности - солидарност и единство на ЕС, заяви той в изявлението, излъчено във видеосистемата на Европейската комисия.

"Няма как да има едно тяло на две скорости. От законите на физиката е ясно, че това означава две тела", обясни държавният глава. Той посочи още, че ще настоява за продължаването на кохезионната политика. Плановете са средствата за изравняване на стандартите в общността да бъдат преустановени след 2020 година.

Радев обаче допълни, че България трябва да се стреми да бъде равноправен член на ЕС, а не да разглеждаме общността като "дойна крава".

Според водещите държави, които настояват за Европа на много скорости - Германия и Франция, идеята не е нова.

Германският канцлер Ангела Меркел напомни, че съществуват и Шенгенската зона, и еврозона, в която не членуват всички държави от ЕС. Някои страни избират да са извън двете зони, но това не означава различни като права граждански класи, обясни тя, цитирана от Politico. Френският президент  Франсоа Оланд също подчерта, че Европа на много скорости не означава "да изключваме някого".

По време на официалната среща на европейските лидери в Рим, на която ще бъде отбелязана годишнината от Римския договор, поставил началото на ЕС, ще бъде изготвено проект на решение за бъдещето на общността. С това обаче дебатите тепърва започват.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер посочи, че по време на Съвета по-рано днес само са били обсъдени варианти, а не крайни решения. Той също подчерта различните скорости, по които се движат и в момента страните - само 19 държави участват във валутния съюз и "дори в този малък съюз има различни групи".

В ЕС не съществуват общи правила в много области - например за разводите се подкрепят от само 17 държави и т.н.
Юнкер отхвърли твърденията, че "новите членове" ще бъдат изоставени, посочвайки, че България и Румъния участват във всички политики - включително и за Шенген и еврозоната, макар и все още да не са част от тях.

Той беше категоричен и че всъщност "нови членове няма, защото всички са членове на ЕС".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
Може, Радев, може и още как. Ако ЕС се ЗАВЪРТИ около "умните" държави, тяхната периферна скорост ще е около нулата. А периферните държавици ще хвърчат като аероплани. Съответно и центробежните сили за тях ще са далеч по-големи. Резултатът е изхвръкването на периферните държавици и попадането им под други гравитации. После ще има имитации на "тримата ***".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Пак ли ти бе. Взе ли си гинко билобата тази сутрин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
StraightForward
преди 7 години
Хм,... ами Пеевски, КОЙ къде да го вкара тоя пореден политически труп!!??живеете в много лоша схема от червен националисти, които обичат повече Русия отколкото себе си!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Нещо май не е баш тъй , ама нейсе...бая се изприказва тука по тоя повод тия дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
mathematician
преди 7 години
Еврозоната и Шенген не са ли различни скорости.Харесваш Еврото - отговаряш на правилата - влизаш.Не харесваш Еврото - седиш отстрани гледаш. Никой не те кара насила да влизаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
Той копъра още не може да прежали Плевелиев... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
mrynmryn
преди 7 години
Аз пък винаги съм смятал, че Европа трябва да е на две скорости, не може да очакваш да ни вкарат днес в ЕС и утре да сме с Германски заплати. Като парите да са насочени повече към слабо развитите държави, като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
nobel
преди 7 години
А евробюрократите, които говорят за Европа на две скорости в кое са пъргави? Трябва да е в краката, защото в главата съвсем хич ги няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
copper
преди 7 години
eх, срадев, щом може де факто така, де юре иначе, защо да не може телото ти да е на две скорости - в краката си пъргав, в мислите хич. ех, срадев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още