IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE отчете изненадващо загуба

Енергийният концерн лиши почти всички свои акционери от дивидент и шокира някои германски общини, които държат дялове в него

13:00 | 17.02.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Неотслабващият спад на цените на електроенергията за големи клиенти вкара германския енергиен концерн RWE в червената зона на загубите през миналата година. Чистата загуба възлиза на около 200 млн. евро, както обяви базираната в Есен компания в сряда. Основната причина са отчисления за 2,1 милиарда евро при бизнеса с енергия от конвенционалните централи в Германия и Великобритания, предава Bloomberg.

Оперативната печалба от 3,8 млрд. евро и коригираната нетна печалба от 1,1 млрд. евро са в рамките на прогнозния диапазон на компанията, поясни базирната в Есен RWE в изявление в сряда. 

Централите на най-големия европейски енергиен пазар са засегнати от най-ниските цени за мощности от 2002 г. насам, докато безпрецедентното преминаване към възобновяеми източници на енергия изстисква маржовете в традиционния бизнес с енергия от въглища, газ и ядрени централи.

RWE заяви през декември, че ще обедини бизнеса си с възобновяеми енергийни източници и операции на дребно в самостоятелна компания, част от която ще бъде изнесена на борсата при първично публично предлагане в края на 2016 г.

Заради сега изнесените финансови данни компанията възнамерява почти напълно да анулира изплащането на дивидентите. За обикновените акции през тази година няма да се изплаща дивидент, а притежателите на привилегировани акции все пак ще получат по 13 цента на акция. През миналата година компанията плати по 1 евро на притежателите на обикновени и привилегировани акции.

„Решението е необходимо, за да се укрепи дружеството“, заяви главният изпълнителен директор Петер Териум. „Като се има предвид настоящата икономическа перспектива при конвенционалното производство на електроенергия, днешното решение за дивидентната политика не е никак лесно за нас", оправда Териум хода на компанията.

Решението ще засегне сериозно и някои германски общини, които държат около 24% от оператора и през миналите години финансираха с дивидентите част от бюджетите си. Град Есен реагира с безпокойство на новината. „Това надминава най-лошите ми кошмари“, заяви зам.-кметът по финансите Ларс Мартин Кливе. По този начин градът ще загуби почти 18 млн. евро, а и без това заради бежанската криза финансовото положение не било особено добро.

Едва в края на януари общината увеличи допълнително бюджета си със 132 млн. евро заради търсещите убежище хора. След това дефицитът на града се увеличи десетократно от 3,4 до 37 млн. евро. А сега градът ще загуби още няколко милиона евро.

Есен е особено важно място за компанията и основен акционер с обикновени акции на RWE. През предходната година той получи дивидент за 18,3 милиона евро. „Аз съм напълно изненадан", каза Кливе, цитиран от Handelsblatt. Oбщините акционери ще съгласуват своята реакция за новата ситуация допълнително. На 3 март среща ще има Надзорният съвет на RWE, в който са представени и общините. „Това няма да е уютно пиене на кафе", каза Кливе.

Шокирано реагираха и инвеститорите на фондовия пазар. След пълното заличаване на дивидента за притежателите на обикновени акции започна сериозна разпродажба. Цената на акциите се срина с цели 10,6% до 10,55 евро за брой.

Това е най-големият спад от публикуването на данните за деветмесечието в средата на ноември насам. „Провалът на дивидентната политика е съкрушителен удар, по-лошо нещо не можем да изпратим", казва търговец. „Много инвеститори очакваха значително намаляване или дори намаляване наполовина на дивидентите, но пълен отказ никой не очакваше“,  пояснява Кливе.

Цената на привилегированите акции, за които RWE все още е готов да плати по 13 цента дивидент, се сви с 8,7 на сто до 8,33 евро за брой. RWE посочва, че е издала само 39 млн. привилегировани акции спряно 575,5 млн. обикновени акции.

През миналата година акциите на RWE загубиха 54,3 на сто от стойността си. Повратът в енергийната политика на Германия и понижаващите се цени на електроенергия за корпоративни клиенти са сериозен проблем пред всички големи германски компании в сектора.

Негативните резултати на RWE подчертават дългогодишната борба на големите енергийни групи в Германия, изправени пред увеличаващата се продукция на слънчева и вятърна енергия, която е субсидирана от правителството. Властите се опитват да намалят емисиите на въглероден диоксид, което обаче доведе до пренасищане на пазара, комбинирано със слабо търсене на енергия в много от останалата част на Европа. В резултат цените на едро поеха надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Дори и да се намерят толкова младежи след 30 години когато тези младежи остареят ще бъдем изправени пред абсолютно същия проблем. И тогава какво нови младежи ли ще търсим?? Ясно е, че проблемът със социалната система НЕ Е резултат от ниската раждаемост, а ниската раждаемост е причинена от неработещата модел на социалната държава. Единствения начин за излизане от порочния кръг е премахване на социалната система, а не крепенето и чрез всевъзможни методи, защото това само леко отлага неизбежното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Според мен истинските проблеми за Германия са в бъдещето. Още от 90-те години скапаното им общество работи все по-малко, потребява все повече болнични, ражда все по-малко деца и ако немците не вкарат поне 5 милиона нови младежи, които да искат да живеят, да работят и да създават семейства там, няма как да запълнят огромната дупка в ДОО и пенсионно-социалните си системи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Времето ще покажа дали съм прав или не, но все пак миналата година успях да предвидя срива на DAX от 11 хил. на 8.5 хил в началото на тази година, но според мен корекцията не е свършила. Дълбоко се заблуждаваш, че германците разполагат с толкова пари, а това беше така нямаше да увеличат данъка върху доходите на народонаселението. Абсолютен факт обаче е, че аз съм отвратен от немския модел, защото той не е базаиран на пазар и конкуренция, а на субсидии и мръсни номера срещу конкуренцията чрез прокарване на лобистки закони. Този, който не играе честно, е обречен да загуби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
Ти продължаваш да ги редиш едни точно все едно работиш за американци или руснаци. Все още Германия не е чак толкова зле икономически. Разполагат с трилиони кеш, проблема им е, че няма кой знае къде да бъдат инвестирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Предполагам, че си известирал в немски акции и просто имаш пристрастия към DAX, но нека все пак бъде реалисти, а не оптимисти. От много време, от поне 3-4 години, се вижда с просто око, че немската икономика прегрява: видяхме рекордни ръстове в цените на имотите, видяхме абсолютно необоснован балонен ръст на DAX с почти 100% за няколко години. От друга страна в Германия виждаме мижав ръст от под 1% на година и ръст на доходите от 3% за почти цяло десетилетие. Това са индикатори за колосален балон, който е на път да се взриви в момента. Според мен DAX няма как да е ниво над 6500. Всички немски акции са надценени с около 50% средно в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
vzhekoff
преди 8 години
На тези немски общинари що не отиде някой от нашите "корифеи" ала Кр.Станчев или от ИПИ и да им обясни колко е лошо да са акционери някъде. Я бързо една приватизация, а после и едно-две договорчета за преференциално представяне на "разполагаема мощност". Опс, забравих, че все пак е Германия, а не е бантустанът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
Срещу VW в момента се водят дела за около 150 млрд. $, а това е повече от достатъчно до доведе до изтриване на VW от картата на автомобилопроизводството. Не се заблуждавай, че ще намерят магически тези пари, че да се спасят.... DB е в много по-лошо състояние от Lehman Brothers, която вече не съществува и няма как тя да бъде спасена. Случайно ако не си забелявал DB получи "помощ" от мистериозен източник, най-вероятно режима на Меркел, от 5 млрд. евро за да избегне фалит миналата седмица. Но дупката в кредитния портфейл на DB надминава 1 трилион евро, Меркел няма достатъчно пари, че да я спаси... Когато DB фалира тя вземе еврото със себе си в небитието и доброто представяне на 1-2 по-малки компании на DAX не може да компенсира задаващата се катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
Императорът
преди 8 години
Костенуркаджиите НЕ са на колене, ДБ е стабилна Комерцбамк напук на манипулациите е на добра печалба и за пръв път от ного години ще снесе дивидент, Daimler например отчете рекордни продажби и печалба и дивидент сосен ще снесе. Системна криза: дръжки.RWE са пущиняци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
studioaa
преди 8 години
Поредния бушон на германското икономическо "чудо" изгоря. Да си припомним, че VW е на колене, DB е на крачка от фалит, а сега и RWE. Това на мен ми прилича са задаваща се системна криза за цяла Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още