IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на ОПЕК насърчи и европейските борси

Dax се движи в "Ничията земя" и чака импулс преди Коледа, коментира анализатор

19:41 | 30.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Европейските борси затвориха на по-високи нива в сряда, докато инвеститорите се радваха на споразумението между членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК)  за намаляване на производството и следят отблизо развитието на политическата ситуация в Италия.  
 
Паневропейският Stoxx 600 отчете ръст от 0,4 на сто. Книжата на петролните компании водеха печелившите, като подиндексът скочи с 3,5 на сто. 
 
Германският Dax е леко нагоре с 0,19% до 10640,30 пункта, докато френският CAC се повиши с 0,59% до 4578,34 пункта, а FTSE добавя 0,17% до 6783,79 пункта.

„Dax се движи в "Ничията земя" между 10 550 и 10 000 пункта и чака импулс преди Коледа“, коментира пред N-TV пазарният анализатор Йенс Клет.  

Цените на петрола скочиха с над 7% до почти 50 долара за барел до петседмичен връх след новината за сделката на ОПЕК.

ОПЕК се споразумя за първото намаление на производството и добива на петрол от 2008 г., което доведе до ръст на цената на петрола от 8% само за няколко часа. Представителите на ОПЕК гласуваха в сряда във Виена текста на споразумението от септември. То трябва да помогне за предотвратяване на свръхпроизводството.
 
ОПЕК ще намали производството си с 1,2 млн. барела на ден, обявиха след шестчасова среща във Виена катарският министър на енергетиката Мохамед ас Сада и колегата му от Обединените арабски емирства Сухаил ал Мазруи  на пресконференция след срещата на министрите в сряда. Така групата ще произвежда общо по 32,5 млн. барела на ден. 

Петролът е водещата суровина днес, и той даде тласък на енергийните компании през сесията на Стария континент, заяви пазарният анализатор Каролин Конан в ефира на "В развитие" с Велко Каменов. Тази зелена вълна се оказа достатъчна, за да вдигне пазарите на позитивна траектория, допълни тя.  

Вижте повече: 


Междувременно турската лира се обезцени с 0,35% спрямо долара и се търгува на ниво от 3,42 лири за долар. "Тя е втората най-слабо представяща се валута на развиващите се пазари днес след южноафриканския ранд", каза в своя пазарен коментар изпълнителният продуцент на Bloomberg в Истанбул Симин Демокан в ефира на "В развитие" с водещ Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria

Вижте коментара ѝ:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още