IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щайнмайер: Кризата в Италия не е позитивен сигнал за ЕС

Матео Ренци направи необходимото, но италианците не го подкрепиха, смята германският външен министър

13:17 | 05.12.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алексис Ципрас (вляво) и Франк-Валтер Щанмайер. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас (вляво) и Франк-Валтер Щанмайер. Снимка: Ройтерс

След референдума Италия изпада в правителствена криза, което не е "позитивен сигнал в трудния за ЕС период". Този коментар направи германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ana Mpa.

Той е на двудневно посещение в Атина и малко по-рано днес се срещна с гръцкия премиер Алексис Ципрас, допълва агенцията.

"Смятам, че Ренци (премиерът на Италия - б. ред.) направи правилното нещо, необходимото нещо, но гласоподавателите не го подкрепиха", каза още германският външен министър.

"В контекста на италианската криза съм благодарен, че съм сред партньори, които споделят същите идеи като нас, приятели на Европа, допринасяли и допринасящи за обединението на Европа, особено след Brexit", каза още Щайнмайер.

Той посочи още, че ситуацията в Гърция и за правителството също не е лесна - страната е изправена пред икономическа криза, натиск от страна на мигрантите и преговаря с кредиторите по изпълнението на спасителната програма.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пък призова Европа да подкрепи усилията на страната му за намиране на решение на тези кризи. "Европа не може да продължава напред сама на базата на отмъстителни политики", каза той по време на срещата си с германския външен министър, допълва "Катимерини".

Днес в Брюксел ще се проведе заседание на Еврогрупатаминистрите на финансите от страните от еврозоната, на което основната тема е Гърция - втория преглед на програмата и управлението на дълговете. Атина се надява на бързо приключване на прегледа на предприетите реформи и разговори за облекчаване на дълга до края на годината.

По време на срещата си с гръцкия си колега Никос Коциас Щайнмайер коментира още, че Турция трябва да спре да "играе с Лозанския договор". Споразумението, подписано през 1923 година, урежда границите между Гърция и Турция.

Изявлението му беше продиктувано от изказвания на турски власти относно остров Имиа (Кардак). Турският външен министър Мевлют Чавушоглу коментира преди дни, че той е турска територия, а това предизвика остра реакция в Атина.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
"Матео Ренци направи необходимото, но италианците не го подкрепиха, смята германският външен министър."Италианците извадиха червен картон на Германия , казано директно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Той Ренци направо като Ердоган е решил да го действа. Добре, че поне е оставил Government. Тия специални условия звучат доста разтегливо. Той и южния комшия на тях се позовава :-) А второто направо ми звучи като от учебник по политическа икономия :-)Government would be able to deploy a so-called "supremacy clause" to overcome the senate and vote on regional matters citing national and economic interests.Certain legislative powers currently in the hands of Italy's regions would shift to Rome, with infrastructure, transport, and energy coming under central government's control
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Значи Ердоган е диктатор, а когато Ренци иска да гепи още власт, това не е диктатура. Правилно ли разбирам, че когато Ердоган иска да разшири властта си, това е тирания, а когато Ренци иска да разшири властта си това е стабилност. Да им имам и рулетката, с която мерят и Щайнмайер, и Гюнтер и Юнкер. "Реформата предвижда съсредоточаване на властта в ръцете на правителството. Критиците я определят като антидемократична, а поддръжниците настояват, че тя ще направи Италия по-стабилна."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още