IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens отново обяви ръст на печалбата въпреки трудния пазар

Компанията повиши и перспективите си за годишна печалба

09:25 | 04.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Siemens, най-големият индустриален концерн в Европа, повиши перспективите си за печалба за годината, след като обяви по-висока от очакванията печалба за третото тримесечие и скок на големи поръчки за оборудване за генериране на електроенергия, съобщава Bloomberg.

Печалбата от т.нар. индустриални операции е нараснала с 20% до 2,19 млрд. евро през трите месеца до юни, заяви базираната в Мюнхен компания в четвъртък. Консенсусната оценка на анализаторите бе за печалба от 2,09 млрд. евро, сочи проучване на Bloomberg. Маржът на печалбата е 10,8%, което е в горния край на прогнозирания диапазон между 10% и 11% за годината.

„Третото тримесечие отново постигна убедителни резултати, особено спрямо пазара“, който е все по-труден, каза главният изпълнителен директор Джо Кезер в изявлението.

Кезер измества фокуса на компанията към енергийните пазари, договаряйки през юни сливане на бизнеса си за вятърни турбини с испанската Gamesa Corp. Tecnologia, за да се конкурира с Vestas Wind Systems като най-голямата в света компания за вятърни турбини по инсталиран капацитет. Siemens вложи и почти 9 млрд. долара за закупуването на компанията за петролно и газово оборудване Dresser-Rand и енергийния отдел на Rolls-Royce. След стръмния спад на цените на суровия петрол енергийните компании и техните доставчици на оборудване понесоха сериозни удари заради по-малкото нови проекти.

Базираната в Мюнхен компания, която произвежда и влакове и здравно оборудване, повиши прогнозата си за печалба за акция за годината до между 6,50 евро и 6,70 евро спрямо предишния диапазон от 6-6,40 евро. Тя запази останалите си прогнози за диапазона на маржа на печалба.

Приходите за третото тримесечие са нараснали с 5% до 19,8 млрд. евро, което е с малко под прогнозата на анализаторите за 19,9 млрд. евро, се вижда от изявлението. Поръчките са се увеличили с 6% до 21,1 млрд. евро, подпомогнати от големите енергийни и газови договори, както и от поръчки на вятърни турбини.

Подобно на много други европейски производители Siemens е изправен пред предизвикателен глобален пазар на фона на забавянето на китайския растеж и срив на инвестициите, свързани със суровини. В отговор на това индустриалният гигант обяви съкращения на хиляди работни места и се опитва да намали разходите с 950 млн. евро на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още