IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия ще настоява преговорите с Турция за еврочленство да продължат

През седмицата ще има редица срещи на високо ниво в Брюксел, на които основната тема ще е миграцията и отношенията с Турция

11:39 | 12.12.16 г. 1
<p>
	Снимка:<em> архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Преговорите с Турция за членство в Европейския съѝз (ЕС) трябва да продължат, коментира словашкият външен министър Мирослав Лайчак, цитиран от РИА Новости. „Не мисля, че трябва да прекратим преговорите“, каза той, визирайки, че страната е важен партньор на ЕС.

Неговият коментар идва в навечерието на няколко срещи в Брюксел на високо ниво, на които ще бъдат дискутирани важните проблеми за общността – миграцията и преговорите за разширяването на Съюза.

По-късно днес външните министри на ЕС ще дискутират темата за миграцията, конфликта в Сирия, както и ситуацията в Южен Судан и Демократична република Конго, става ясно от дневния ред на заседанието, публикуван на сайта на Съвета.

Ден по-късно - на 13 декември, ще се проведе среща на Съвета по общи въпроси, на който ще бъде разгледана темата за разширяването на ЕС.

Всички срещи са подготовка за заседанието на лидерите на общността, което ще се проведе на 15 декември. По отношение на миграцията ще бъде обсъден и напредъкът на ЕС по отношение на споразумения за реадмисия с африкански страни. Европейските лидери ще дискутират и предложението за обща политика в областта на отбраната, както и икономическите перспективи пред ЕС, безработицата и социалното развитие.

До края на 2016 г. Словакия е ротационен председател на ЕС. Мнението на външния министър за преговорите с Турция да продължат са в противоречие с искането на Европейския парламент, а и на редица страни от общността, за замразяване на разговорите.

Турция е кандидат за член на ЕС от 2005 г. насам. Досега обаче страната е постигнала много малък напредък при преговорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
словакия май е представлявана от доста активни либерасти, дай им турци, дай им "свободна търговия"или е просто въпрос на евтин лобизъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още