IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайните данъчни споразумения в ЕС се увеличават двойно след LuxLeaks

"Шампиони" са Белгия и Люксембург, където са постигнати най-много такива договорки

08:51 | 07.12.16 г. 1
<p>
	Снимка: архив, Ройтерс</p>

Снимка: архив, Ройтерс

В Люксембург са сключени 172 тайни данъчни сделки след избухването на скандала LuxLeaks, показва ново разследване на Европейската мрежа да дълг и развитие European Network on Debt and Development – Eurodad), публикувано днес и цитирано от онлайн изданието euractiv.com.

LuxLeaks беше първото разследване, което разкри мащабите на сделките между властта в Люксембург и мултинационалните компании с цел намаляване на данъчната сметка. Двама от източниците на информация за разследването и един от журналистите, които го публикуваха, са изправени пред съда в Люксембург, припомня медията.

Броят на подобни сделки между правителства и компании в Европа се е увеличил драстично откакто разследването беше публикувано, допълва изданието, като се позовава на оценките на Eurodad. Най-много такива сделки са осъществени в Белгия и Люксембург.

Само през 2015 г. властите в Люксембург са осъществили нови 172 такива споразумения. С договорките от тази година броят на сделките набъбва до 547.

В Европейския съюз (ЕС) като цяло броят на сделките се увеличава от 547 през 2013 г. до 972 през 2014 г. и 1 444 до края на 2015 г. Това представлява увеличение от повече от два пъти само за две години, посочва се в доклада.

Eurodad отбелязва обаче, че не всяка сделка е проблематична. Това е невъзможно да се прецени, тъй като споразуменията са защитени от търговската тайна.

Министерството на финансите на Люксембург коментира пред медията, че не може да потвърди констатациите в доклада. Ведомството подчертава, че “Люксембург играе водеща роля в повишаване на прозрачността по данъчните решения в Европа”.

Изданието посочва, че по времето на люксембургското председателство на ЕС през втората половина на 2015 г. беше постигнато съгласие в съвета на финансовите министри на ЕС за автоматичен обмен на информация по данъчни решения между държавите членки. Според източници на медията Люксембург е изиграл основна роля за постигането на това споразумение.

Заради разкритията за данъчни споразумения Европейската комисия (ЕК) започна серия от разследвания за незаконна държавна помощ, припомня изданието. Така се стигна до решението Apple да върне рекордните 13 млрд. евро на Ирландия, което се обжалва от технологичната компания и правителството в Дъблин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
v_tin
преди 7 години
Е това е новината. От едната страна искат всичко да е под контрол, а под масата сключват споразумения за намалено данъчно облагане. На кого да вярваме??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още