IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция даде заден ход в обвиненията, че германски фирми подкрепят тероризма

Анкара официално оттегли искане за помощ от Германия в разследването на близо 700 германски фирми

20:15 | 24.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция официално оттегли искане за помощ от Германия в разследването на близо 700 германски фирми, заподозрени, че подкрепят тероризма, съобщи говорител на германското вътрешно министерство, предаде агенция Ройтерс.

"Вътрешното министерство подчерта, че няма разследвания срещу германски фирми от страна на турските власти в Турция или в Германия", каза говорителят Тобиас Плате на редовна правителствена пресконференция днес, посочи БТА.

Турция е представила на германските власти списък с над 680 компании, заподозрени че подкрепят тероризма, съобщи преди дни източник от службите за сигурност. Германският вестник "Цайт" писа в сряда, 19 юли, че в списъка са големи концерни като Daimler и BASF.

По-рано днес в интервю за в. Bild германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган излага на опасност изключително важните и вековни отношения с Германия.

В последно време дипломатическите отношения между Берлин и Анкара се влошиха заради задържането на германски граждани в Турция и поради отказа на турските власти да разрешат на германски депутати да посетят германски военни в бази в Турция.

Междувременно лидерът на парламентарната група на Християндемократическата партия Фолкер Каудер заяви, че поведението на Турция е неприемливо и че дълг на Германия е да пази гражданите си и компаниите си, но също така желае да бъдат запазени отношенията с Анкара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още