IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция ще преразгледа изцяло отношенията си с Европа след референдума през април

Ердоган обвини Германия, че подкрепя тероризма

22:04 | 23.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След референдума през април Турция ще продължи икономическите отношения с Европейския съюз, но ще преразгледа изцяло политическите и административните връзки, включително сделката за ограничаване на нелегалната миграция, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

В интервю за CNN Türk Ердоган каза, че всичко, "от А до Я" в отношенията на Турция с Европа, ще бъде преразгледано след референдума на 16 април за конституционни промени, които ще разширят правомощията му.

Според турския президент европейски страни разрешават прояви на онези, които водят кампания за гласуване с "не" на референдума и забраняват прояви на турски представители пред поддръжници на гласуването с "да".

Ердоган обвини Германия, че подкрепя тероризма и каза, че няма планове да я посети преди референдума, както твърдяха някои медии. Той не се извини за сравнението с нацизма, посочва Ройтерс.

"Смущава ви, когато казваме, че това е фашизъм, че е нацизъм, но това, което правите вие, отговаря на това определение", каза турският президент.

Той добави, че ще има разговори "очи в очи" с новото американско правителство през май и че основните двустранни проблеми, които ще се обсъждат, са Сирия и Фетхуллах Гюлен, обвинен от Турция за осуетения опит за преврат през юли.

Ердоган призова Вашингтон и Лондон да отменят възможно най-бързо забраната да се внасят преносими компютри и таблети в пътническите салони на самолетите, излитащи от някои летища, включително от Истанбул. "Надявам се, че тези страни - Съединените щати и Великобритания ще преразгледат това решение и ще го отменят възможно най-бързо", каза Ердоган, цитиран от AFP.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още