IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск: Европейското бъдеще на Полша е несигурно

Има много въпроси, по които действията на полското правителство изглеждат много противоречиви от гледна точка на целия ЕС

08:48 | 04.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейското бъдеще на страната е несигурно, заяви късно в четвъртък председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс и БТА.

Стремежът на управляващото консервативно правителство да разшири правомощията си доведе до криза в отношенията с Европейската комисия и предизвика един от най-големите вътрешни политически конфликти от падането на полския комунистически режим през 1989 г., отбелязва Ройтерс.

„Днес европейското бъдеще на Полша е под въпрос", заяви Туск, който е и бивш полски премиер, управлявал до 2014 г., след като даде показания във Варшава по повод на катастрофата през 2010 г., при която загина полският президент Лех Качински. „Разбирам чувствата на поляците, които се притесняват за съдилищата и за бъдещето на страната в ЕС", добави той. 

„Фактът, че решението на Европейския съд е отхвърлено по толкова арогантен начин, е доказателство за нещо много опасно според мен: това е явен опит Полша да бъде въвлечена в конфликт с Европейския съюз“, коментира Туск.

„Това прилича на подготвяне на изявление, че Полша не се нуждае от блока и че ЕС няма нужда от Варшава“, подчерта Туск. „Опасявам се, че сме близо до този момента“, допълни председателят на Европейския съвет.

Правителството на Туск и центристката партия "Гражданска платформа" управляваха в продължение на 8 години. През 2015 г. партията "Право и справедливост", водена от Ярослав Качински, брат близнак на загиналия президент Лех Качински, спечели изборите и се зае да въвежда радикални реформи. Някои поляци смятат съдебната система в страната за корумпирана и подчиняваща се на начина на мислене от комунистическата епоха. Други обаче смятат реформите на "Право и справедливост" за опит за заграбване на властта, който нарушава демократичните норми.

„Има много въпроси, по които действията на полското правителство изглеждат много противоречиви от гледна точка на целия ЕС, включително, понякога, на Будапеща", подчерта Туск. Унгария обикновено е съюзник на Полша, но през март тази година подкрепи оставането на Туск на поста Председател на Европейския съвет, с което разочарова "Право и справедливост", припомня Ройтерс.

Туск отправи критики срещу правителството на премиера Беата Шидло и за сечта в Беловежката гора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още