IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна национализира първата си частна банка

В "ПриватБанк" са около една трета от банковите депозити в страната. Евентуалното й рухване можеше да застраши финансовата система на Украйна

12:09 | 19.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Украйна обяви национализация на първата си частна банка - „ПриватБанк“, за да се опита да предотврати срив на банковата система, предаде AFP, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

Украинското правителство заяви, че „става собственик на 100% от „ПриватБанк“, за да гарантира непрекъснатото ѝ функциониране и да защити парите на клиентите ѝ“.

"ПриватБанк" е най-голямата украинска търговска кредитна институция, която обслужва над 22 милиона клиенти.

На 18 декември правителството на Украйна подкрепи предложението на Националната банка и Съвета за финансова стабилност за преминаването на кредитната институция в стопроцентова държавна собственост, информира Lenta.ru.

През октомври украинските средства за масова информация съобщиха, че бизнесменът Игор Коломойски и други акционери са се съгласили да предадат "ПриватБанк" на държавата след 20 декември.

През август Печьорският районен съд на Киев обвини служители на "ПриватБанк" в присвояване на 19 млрд. гривни (около 765 млн. долара), които са били заделени за рефинансиране.

Поемането на контрола над „ПриватБанк“ от държавата става след неколкомесечни слухове, че банката е увеличила раздаването на лоши кредити.

В „ПриватБанк“ са около една трета от банковите депозити в Украйна. Финансовата институция има клонове и в балтийските държави.

Евентуално рухване на тази банка можеше да застраши цялата финансова система на Украйна. Стрес тестове, извършени неотдавна от централната банка, показаха, че от общо 39 банки 28 нямат необходимата ликвидност, за да оцелеят при нова икономическа криза.

Оздравяването на банковия сектор е едно от главните условия на западните съюзници на Киев, за да продължат да я подкрепят финансово, отбелязва още AFP.

Преди национализацията главен акционер в банката беше влиятелният олигарх Игор Коломойски, бивш губернатор на района Днепропетровск. Той стана мишена на борбата с корупцията, подета от президента Петро Порошенко.

"Национализацията на украинската "ПриватБанк", която е собственост на Игор Коломойски, отдавна се очакваше, заяви Андрей Костин, който ръководи групата на ВТБ, съобщи Rambler News Service. "Отдавна трябваше да отнемат "Приватбанк" от този негодник.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още