IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЕК са уверени, че ще получат мандат за преговори за "Северен поток" 2

Естония може да поиска Брюксел да преговаря с Русия за всички нови газови проекти в общността

22:12 | 03.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) ще получи мандат за преговори по проекта за разширяване на газопровода "Северен поток", но какво точно ще покрива този мандат и в какъв формат ще се водят разговорите с Русия все още се обсъжда от страните в общността.

Този коментар направи говорителят на Комисията Ана-Кайса Итконен по време на обедния брифинг в Брюксел. Тя уточни още, че подробности от типа дали евентуално споразумение между ЕК и Русия за проекта ще трябва да бъде ратифицирано от всички страни в общността ще бъдат вписани в самия мандат.

"Към момента още нямаме мандат, но съм уверена, че ще го получим и ще можем да водим преговори. Но как ще изглежда той, какво ще обхваща и покрива, е тема, която страните от ЕС трябва да обсъдят помежду си", категорична беше Итконен.

Министрите на енергетиката на ЕС не дадоха миналата седмица мандат за начало на преговорите за "Северен поток" 2 с Русия. Очакванията са гласуване да има през октомври, а според коментарите днес в Брюксел ще се изисква квалифицирано мнозинство, за да бъде натоварена ЕК с тази задача.

Комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, който участваше в заседанието на енергийните министри на 26 юни, обясни, че вече има подкрепата на 13 държави ЕК да води преговори от името на общността за изграждането на газопровода.

Ана-Кайса Итконен уточни още, че целта на Комисията е да гарантира, че "Северен поток" 2 ще оперира в съзвучие с европейските правила и няма да допусне дискриминационни условия.

Тя отказа да коментира заявки от страна на Естонското председателство мандатът за ЕК да покрива не само "Северен поток" 2, но и всички нови газови проекти на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
те не го пускат в селото а той за попската щерка пита....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още