IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В украинските газохранилища има с 16% по-малко нагнетен газ

Киев е категоричен, че тези количества са достатъчни, но в „Газпром“ не смятат така

18:02 | 04.01.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Природният газ, съхраняван в украинските хранилища, е с 16,4% по-малко спрямо миналата година, съобщава руската информационна агенция ТАСС, цитирайки доклад на украинското Министерство на енергетиката и въгледобивната промишленост.

Към 1 декември в газохранилищата в страната се съхраняват 13,6 млрд. куб. метра природен газ. По-малки са и количествата на съхраняваните въглища – 140,9 млн. тона.

Според оценките на Украйна газът в газохранилищата е достатъчен, за да гарантира зимния сезон, дори при по-ниски теператури. Ръководителят на „Нафтогаз Украйна“ Андрей Коболев коментира, че дневно страната черпи по около 50 млн. куб. метра газ от газохранилищата, а до края на зимния сезон има още 116 дни.

„Ако умножим 116 дни по 50 млн. куб. метра газ ще получим 5,8 млрд. куб. метра. Това означава, че в газохранилищата ще останат малко под 8 млрд. куб. метра“, изчисли Коболев.

Според „Газпром“ обаче този зимен сезон започва с рекордно малки количества природен газ в хранилищата.

„Нагнетиха най-малките количества газ в своята история, започнаха да черпят по-рано от обикновено и най-важното – ние знаем какви количества газ са необходими на Украйна, ако настъпят периоди на голям студ“, коментира директорът на газовия гигант Алексей Милер.

Според него досега Украйна никога не е изпадала в такава ситуация – на много ниски температури и без директни доставки от „Газпром“.

По-рано „Укртрансгаз“ коментира, че през 2016 година Украйна не е купувала газ директно от Русия. Преди месеци правителството нареди в хранилищата да бъдат нагнетени 17 млрд. куб. метра газ. Тези количества са на базата на песимистичните сценарии за зимните температури. В крайна сметка обаче ноември започна с 14,3 млрд. куб. метра газ в хранилищата, посочва още ТАСС.

На 31 декември „Нафтогаз Украйна“ подписа договор за заем с гаранцията на Световната банка в размер на 500 млн. долара за покупката на газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
Ясна индикация , че ако зимата бъде по студена от нормалното, първата жертва ще бъде нашата страна , която гарантирано ще остане без отопление!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
vzhekoff
преди 7 години
Коболев яко послъгва. харчеха средно по 75 млн. на ден и то до средата на декември, което е с 50% повече. Отделно хохлите се надяваха да има голям транзит и да получат странично от него газ, обаче транзитът е доста по-малък заради северния поток. Тази зима е обичайна, но вече се вижда, че ще паднат по санитарните 8млрд някъде между 14 и 20 февруари най-късно. След коетозапочва голямото крадене. Дано нашите са напълнили Чирен. Всъщност краденето ще почне около месец преди това, защото няма да има капацитет - още откъм 10 и 9 млрд ще се усети. За Киев Лвов и Харков нощните температури от повече от месец са под 0-та и падат до -15-20 градуса, дневните също се задържат със седмици по 0-та, а когато са отгоре рядко минават 1-2 градуса. Трагедията хохловска е пълна. Руснаците вече почти спокойно могат да спрат целия транзит при първата кражба и да подсигурят старич ЕС през СП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още