IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" и "Нафтогаз" още не гарантират транзита на газ за Европа

Киев иска ново споразумение за доставките, а Москва предлага размяна на писма със задълженията на компаниите

09:32 | 22.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

"Газпром" е категорично против подписването на ново споразумение с "Нафтогаз" за доставките на природен газ, коментира пред журналисти руският енергиен министър Александър Новак.

Москва подкрепя изцяло позицията на газовата компания, а причината е, че отношенията между двете страни са предмед на съдебни спорове, става ясно от думите му, цитирани от ТАСС.

Украинската "Нафтогаз" поиска ново споразумение за доставки на газ, за да може да купи количества директно от Русия и така да бъде гарантиран транзита на суровината към Европа през зимния сезон. Предложението на "Газпром" е да гарантира транзита чрез размяна на писма, в които двете компании да заявят своите отговорности.

Опасенията на украинската страна обаче са, че по този начин "Газцпром" може да не изпълни задълженията си и да достави нужния природен газ.

Украйна не купува газ директно от "Газпром" от края на 2015 г., а си набавя суровината през реверсивните връзки със съседни държави. По време на тристранните преговори между ЕС, Украйна и Русия в началото на декември, чиято цел е гаранция на транзита, стана ясно, че Киев трябва да нагнети межу 1,5 млрд. куб. метра и 4 млрд. куб. метра природен газ в своите хранилища, за да гарантира пиковото потребление през зимните месеци.

Тази позиция беше подкрепена и от Русия, и от ЕС, но до крайно решение по време на разговорите не беше постигнато.
Вече стана и традиция в началото на зимата Москва да предупреждава, че Украйна ще отклонява незаконно от транзита към Европа. При такава ситуация "Газпром" ще спре изцяло газовия поток, казаха вече от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още