IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" предупреди, че може да спре транзита на газ за Европа

Цената на газа ще се повишава през 2017 година, казват от компанията

17:09 | 19.12.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

„Газпром“ може да прекрати изцяло потока на природния газ за Европа при несанкционирано отклонение на транзита от Украйна. Това предупреждение отправи ръководителят на газовия гигант Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

„Има риск за транзита за Европа през Украйна“, каза той пред журналисти.

Според договора за доставка на газ между двете страни, подписан след последната газова криза през 2009 година, Русия може да намали транзита с количествата, които се губят при незаконно черпене. Руската компания може да наложи и „непропорционално намаление“ и изобщо да прекрати доставките на газ.

България получава природен газ от Русия изцяло през Украйна. С отваряне на капацитета на газовите връзки има възможност за алтернативни доставки, но количествата са минимални. 

В последните години „Газпром“ предупреждаваше за възможни „отклонения“ на газа от страна на Украйна, но в крайна сметка въпросът се решаваше по време на тристранни разговори между ЕС, Украйна и Русия. През тази година представителите на трите страни не можаха да се разберат за гарантиране на сигурността на зимните доставки на газ за Европа.

Украйна не купува газ директно от Русия от края на 2015 година. Страната обаче получава суровината през реверсивните връзки със съседни държави.

Милер предупреди още, че тенденцията по отношение на цената на природния газ е да се повишава в началото на 2017 година. През тази година компанията очаква ръст на доставките на газ за Европа до 180 млрд. куб. метра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
Диверсификация и намаляване зависимостта от украински газ ! Хъб , хъб ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още