IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания готви мерки в защита на енергийно уязвими потребители

Енергийният регулатор на Острова може да въведе пределни цени и да направи смяната на доставчика по-лесна като част от борбата срещу енергийната бедност

15:27 | 03.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Енергийният регулатор на Великобритания (Ofgem) може да въведе пределни цени на електроенергията за уязвимите домакинства, съобщава Ройтерс. Идеята е част от исканията на правителството за планове в насока справяне с енергийната бедност.

В допълнение уязвимите потребители ще могат по-лесно да сменят своите доставчици на електроенергия.

По данни на британските власти около 2 млн. потребители в страната изпитват затруднения да покриват своите енергийни сметки и в момента получават подкрепа за отопление.

Първоначалната оценка на регулатора е, че пределни цени ще имат ограничено въздействие върху шестте най-големи енергийни доставчици на Острова - SSE, Scottish Power на Iberdrola, npower на Innogy, E.ON и EDF Energy, чийто общ дял от пазара е 85%.

Цената на електроенергията влезе във фокуса на британците около кампаниите на политическите партии за последните парламентарни избори. Тогава беше обърнато внимание на голямата разлика между стандартните тарифи и тези за индустрията.

През 2016 година Комисията по конкуренцията и пазарите във Великобритания изчисли, че домакинствата са надплатили общо над 1,4 млрд. паунда годишно в периода между 2012 година и 2015 година заради "неконкурентни" стандартни цени на енергията, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още