IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания с нови предложения за ограничаване на свободното движение в ЕС

Нетната миграция на Острова за 12-те месеца до края на март е достигнала 330 хил. души – най-много от 2005 г. насам

17:03 | 31.08.15 г. 3
<p>
	Тереза Мей. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Великобритания отправи поредните предложения за промени в принципа на свободното движение на хора в Европейския съюз (ЕС), съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

Вътрешният министър на страната Тереза Мей смята, че принципът трябва да се прилага само за хората, които са си осигурили работа в друга страна от ЕС.

„Намаляването на нетната миграция в ЕС не означава непременно подкопаване на принципа на свободно движение. Когато беше въведен, този принцип означаваше да имаш свобода да започнеш нова работа в друга страна от ЕС, а не свобода да преминаваш границите, за да си търсиш работа или да претендираш за обезщетения“, коментира Мей пред Sunday Times.

Според Мей дори и свободното движение, свързано със започването на нова работа, е проблематично, защото създава проблеми на по-бедните държави. Според нея Португалия например е изгубила една трета от медицинските си сестри, Чехия напускат една пета от всички новозавършили медицина, а от България заминават по около 500 лекари годишно.

Тереза Мей подчертава, че Великобритания трябва да се увери, че чуждестранните студенти си заминават, след като приключат с ученето на Острова. Тя подчертава, че „най-големите печеливши“ от „повредената европейска имиграционна система“ са „закоравелите банди, които продават фалшиви мечти и търгуват през свободните граници в ЕС“.

Коментарите на Тереза Мей идват в навечерието на посещението на британския премиер Дейвид Камерън в Португалия и Испания. Визитите му в ЕС са част от кампанията му за набиране на съмишленици, които да подкрепят предоговарянето на връзките между Великобритания и ЕС.

През следващите седмици Тереза Мей ще предложи нови промени в имиграционното законодателство, с които да се пресече работата на черно. Поправките ще позволяват на властите да отнемат в полза на държавата изплатени възнаграждения на нелегални имигранти и да се депортират хора без предупреждение.

От работодателите освен това ще се изискват доказателства, че са направили необходимите проверки, че работниците и служителите им се квалифицират по критериите за миграция.

Според британския статистически институт нетната миграция в страната за 12-те месеца до края на март е достигнала 330 хил. души – най-много от 2005 г. Нетната имиграция от ЕС е нараснала от 130 хил. души към края на март 2014 г. до 183 хил. души към края на март 2015 г., като според данните увеличението се дължи на прииждащите към Острова граждани на Румъния и България.

Повечето от хората отиват в страната, за да учат, да работят или да се присъединят към семействата си или пък при приятели.

Конфедерацията на Британската индустрия, водещата бизнес организация в страната, разкритикува предложенията на Тереза Мей. Джон Кридланд, директорът на Конфедерацията, коментира, че особено секторът на здравеопазването е невъзможно да съществува без работната ръка от чужбина, както и други структуроопределящи за икономиката сектори.

Кридланд подчертава, че има доста опасения, ако се въведе мярката имигрантите от ЕС първо да бъдат назначени на работа, преди да дойдат в страната. Според него това ще доведе до сериозни проблеми за много фирми, които нямат капацитета да рекламират свободни работни места и да подбират персонал в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
На Русия и трябва просто време. Времето ще покажи правилността и прагматизма на руската външна политика. Ще си спомнят дълго време думите на Путин европейците /доколкото са останали към него момент/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"......Именно англичаните често се изявяват като подстрекатели в конфликти, опитвайки се да обединят своите амбиции на бивша империя с американската сила и власт. А сега и англичаните, и французите хорово закрещяха, че трябва нещо да се направи с имигрантите. Всъщност си имаме работа с класически ефект на бумеранга. Да, имиграционната бомба избухна, но причините за взрива са по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед. При нас идват млади, образовани мъже с пари. Всички модни фризьорски ателиета в Белград са пълни с хора от Близкия изток. В скъпите сервизи за химическо чистене се дават цели чували с дрехи. Ясно е, че някой им помага финансово. "http://glasove.com/categories/na-fokus/news/novoto-prishestvie-za-stariya-svyat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Как така! възкликва доктор Ахмад и жълтеникавото бяло на огромните му африкански очи се пълни с кръв. Аз нямам претенции към сърбите. Засега. Но Гърция, Унгария, Словакия, Хърватия те са членки на НАТО. Да, те не са бомбардирали моята страна, но нали са плащали пари за военния бюджет на НАТО? Нима не са изпращали свои войници в Афганистан и Ирак? Няма да им се размине наказанието. НАТО заля с кръв целия Близък изток и сега слабата Европа, която даде власт над себе си на американския Сатана, ще бъде унищожена. Нашите жени ще нараждат деца. След пет години лицето на Европа напълно ще се промени. Аз не се радвам от това. Уважавам великата европейска култура и не искам вместо църкви тук да стоят минарета. Но така ще бъде. Това е възмездие. Иншаллах! "http://glasove.com/categories/na-fokus/news/novoto-prishestvie-za-stariya-svyat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още