IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW притисна германската борса

Проблемите на компанията се отразиха и на пазарната оценка на конкурентите й

19:43 | 04.11.15 г.
VW притисна германската борса

Със смесени настроения приключи сесията на водещите европейски пазари. Възстановяването на сектора на услугите в Китай подкрепи позитивния тренд на повечето от пазарите, но Volkswagen (VW) отново предизвика сътресения заради нов скандал с манипулиране на вредните емисии, този път на бензинови автомобили.

Регионалният STOXX Europe 600 се повиши с 0,5%. В Германия DAX 30 се понижи с 0,97% до 10 845 пункта заради натиска на акциите на VW, които поевтиняха с 9,5%. Във Великобритания FTSE 100 добави 0,46% до 6 413 пункта, а във Франция CAC 40 се повиши с 0,24% до 4 948 пункта.

Още снощи германският автомобилопроизводител призна, че е открил “необясними несъответствия” в емисиите на въглероден двуокис на 800 хил. автомобила в Европа. Първоначалните оценки сочат, че това ще струва на компанията около 2 млрд. евро.

Проблемите на VW се отразиха на пазарните оценки и на другите германски производители на автомобили, включително и на конкурента Daimler.

Акциите на Glencore поскъпнаха най-силно в състава на регионалния индекс, след като минната компания обяви, че е на път да намали дълга си и да увеличи ликвидността си благодарение на продажбата на активи, съобщава CNBC.

Акциите и на другите миннодобивни компании отчетоха ръстове в днешната сесия. Пазарната оценка на Anglo American се повиши с 3%, а на BHP Billiton – с 1%.

Въпреки спада на цените на петрола, акциите на енергийните компании Subsea 7 и Seadrill приключиха с ръстове от над 5 на сто.

Пазарната оценка на Marks&Spencer се повиши с 2,8%, въпреки отчетения спад на печалбата, след като дружеството обяви, че увеличава очакванията си за маржа за тази година.

Акциите на ING записаха рязък ръст непосредствено след обявяването на финансовите резултати, който обаче се забави до 2% по-късно през сесията. Компанията отчете малко по-добри резултати от очакваното заради спада на провизиите за проблемните кредити и ръста на нетния лихвен доход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още