IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законодателите в Италия не успяха да изберат президент на първия тур от вота

Кандидатът, посочен от премиера Матео Ренци, има шанс при четвъртия кръг от гласуването, когато се изисква само обикновено мнозинство

10:15 | 30.01.15 г.
<p>
	Кандидатът, който получи най-голяма подкрепа при първия тур на вота, е Фердинандо Импозимато, върховен магистрат, предложен от популисткото Движение &bdquo;5 звезди&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кандидатът, който получи най-голяма подкрепа при първия тур на вота, е Фердинандо Импозимато, върховен магистрат, предложен от популисткото Движение „5 звезди“. Снимка: Ройтерс

Законодателите в Италия не успяха да изберат нов президент на страната при първия кръг на гласуване, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Кандидатът от партията на Матео Ренци на практика има шанс да вземе преднина при четвъртия кръг на гласуването, когато изискуемата граница от гласове е по-ниска, отбелязва изданието.

Кандидатът, който получи най-голяма подкрепа при първия тур на вота, е Фердинандо Импозимато, върховен магистрат, предложен от популисткото Движение „5 звезди“.

Ренци предложи конституционния съдия Серджо Матарела за президентския пост. Това разгневи опозиционера Силвио Берлускони.

Въпреки че президентът на Италия е по-скоро представителна фигура, във времена на нестабилност той може да изпълнява изключително важни функции – да разпуска парламента и да свиква предсрочни избори, както и да посочва премиера.

Повече от половината от 1 009-те депутати и регионални представители пуснаха празна бюлетина в първия кръг на гласуването за президент на Италия, което се състоя снощи. Така нито един от кандидатите не успя да достигне изискуемото мнозинство от две трети от гласовете.

Днес ще се състоят две нови гласувания, за които се очаква също да не доведат до резултат. За събота е предвиден четвъртият кръг и при него се изисква постигането на обикновено мнозинство на гласовете. Матарела има шанс да спечели заради подкрепата на Демократическата партия и лявоцентристките й съюзници.

Изборът на Серджо Матарела удовлетвори левите критици на Демократическата партия и Матео Ренци, допълва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още