IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

502 млн. лева екоинвестиции са вложени в Северозападния район

Те включват 352 километра ВиК мрежи, 11 пречиствателни станции, 4 депа за смет

20:43 | 09.06.16 г.
502 млн. лева екоинвестиции са вложени в Северозападния район

Общо 502 милиона лева са инвестирани през последните години в базисна екологична инфраструктура в Северозападния район за планиране. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БТА.

Екоминистърът участва в информационен ден във Враца за финансиране развитието на екологичната инфраструктура чрез инструментите на оперативна програма "Околна среда", Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Национален доверителен екофонд.

Екоминистърът посочи, че в предходния планов период в района са изпълнени 83 проекта с подкрепата на финансовите инструменти, управлявани от Министерството на околната среда и водите. 

Изградени са 352 километра водоснабдителна и канализационна мрежа, 11 пречиствателни станции за отпадни води, които обслужват 65 хиляди жители в Ловеч, Луковит, Ябланица, Троян, Козлодуй, Мездра, Бяла Слатина, Монтана, Червен бряг, Кнежа и Белене. Започнати са два големи проекта - за интегриран воден цикъл във Враца и във Видин, които поради редица проблеми не са завършени, наложило се е тяхното "фазиране" и довършване през новия програмен период.

В сектор "Отпадъци" са изпълнени 4 регионални системи за управление на отпадъци - Луковит, Никопол, Плевен и Видин. Оперативната програма е подпомогнала община Плевен за купуването на 40 тролейбуса за обществения транспорт, допълни Ивелина Василева.

През новия програмен период 1,3 милиарда лева от общия ресурс на оперативна програма "Околна среда" е насочен към общините, посочи още Василева.

По-голямата част, 70 процента на стойност над 2 милиарда лева, ще бъдат за подпомагане на проекти, свързани с В и К сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още