IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдивска област е втора по активност в процедурите по ОПИК

В момента се изпълняват 94 проекта за подобряване на производствения капацитет в МСП за близо 95 млн. лв.

20:55 | 23.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Любен Петров по време на посещението в Биомашиностроене АД. <em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Любен Петров по време на посещението в Биомашиностроене АД. Снимка: Министерство на икономиката

Бенефициентите от Пловдивска област са на второ място в страната по активност в процедурите на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК). Tова съобщи заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на информационен ден за представяне на процедура „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“ по ОПИК 2014-2020 в град Пловдив, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

„Проектите за област Пловдив към днешна дата са почти една трета от общия брой на всички проекти в областта по ОП „Конкурентоспособност“ за миналия програмен период”, допълни заместник-министърът.

На територията на област Пловдив в момента се изпълняват 94 проекта по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия “.

„Това е почти една пета от общия брой сключени договори по процедурата”, подчерта Любен Петров.

Проектите са за малко над 94,6 млн. лв., като от нея 59,8 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ. От осигурения допълнителен ресурс в размер на 141 млн. лв. 22 проектни предложения са с място на изпълнение област Пловдив. Общата им стойност е 21,17 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 13,2 млн. лв.

По този начин по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ са одобрени общо 116 проекта. За сравнение - през целия изминал програмен период 2007-2013 г. по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ на територията на област Пловдив са реализирани успешно 363 проекта на обща стойност 369,5 млн. лв., в т.ч. 214 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ.

Заместник-министър Любен Петров посети пловдивския производител на на технологично оборудване за хранително-вкусова, фармацевтична и химическа промишлености Биомашиностроене АД. Дружеството реализира проект по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ по ОПИК 2014-2020. Проектът има за цел да подобри ефективността и ефикасността на ресурсите в производствения процес. Общата му стойност е 1,64 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 983,5 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още