IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2017 г. българските учени ще имат нови високотехнологични центрове

Вече тече 5-месечният срок за подготовка на проектите, зави зам.-министърът на образованието Красимир Киряков

11:20 | 26.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През април - май 2017 г. българските учени ще имат нови високотехнологични центрове. Това казва в интервю за вестник „24 часа“ Красимир Киряков, зам.-министър на образованието.

Вчера стана ясно, че 350 млн. лв от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ да бъдат насочени към развитие на българската наука.

200 млн. лв. ще бъдат отделени за четири центъра за върхови постижения, насочени към фундаменталните научни изследвания. Още 150 млн. лв. за ще бъдат разпределени между осем центъра за компетентност, фокусирани върху приложни научни резултати.

„От 22 август тече 5-месечният срок за подготовка на предпроектните предложения. След това в рамките на 3 месеца международният оценител ще гледа и класира проектите, следва сключването на договорите. Предполагам, ако всичко върви гладко, процесът ще приключи през април - май 2017 г.“, разяснява Красимир Киряков.

Засега не е ясно къде ще бъдат изградени високотехнологичните бази. Киряков очаква центровете за върхови постижения да са главно в София, където има съсредоточаване на по-голям потенциал, а няколко от тези по компетентност вероятно ще бъдат в страната. 

„Нашата цел е все пак не всичко да се концентрира в столицата. Има сериозни научни звена - университети, институти на БАН в други градове, и е добре да постигнем по-равномерно разпределение. А вече догодина ще открием процедура за изграждането на 20 малки центъра от регионална научна инфраструктура, които задължително ще са извън София“, допълва зам.-министърът. 

Той допълва, че научните звена ще трябва да имат в състава си както млади учени, така и изявени специалисти.

Бизнесът ще може да се включи като асоцииран партньор.

За центровете за върхови постижения за един проект ще се отпускат между 30 и 70 млн. лв., за тези за компетентост - между 27 и 48 млн. лв.

Държавите, които развиват най-успешните такива центрове, са Финландия, Швеция и Германия, казва Красимир Киряков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още