IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради обжалвани търгове България може да загуби финансирането по два екопроекта

Те се изпълняват от ИАОС, а средствата са от Норвежката програма и са на обща стойност 2,2 млн. евро

12:53 | 14.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Заради обжалване на обществени поръчки България може да загуби финансирането по два европроекта, финансирани от Норвежката програма. Това стана ясно на пресконференция на министъра на околната среда и водите Ирина Костова, която представи днес приоритетите и екипа си.

По програмата се изпълняват общо 38 проекта, като договорите са сключени през 2015 г.

И двата рискови проекта се изпълняват от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и са на обща стойност 2,2 млн. евро. Работата по тях трябва да приключи до края на април. 

Единият проект е за надграждане на система за управление на водите, а вторият - за мониторинг на биологичното разнообразие. След приключването му страната ни би трябвало да има актуализирана информационна система, която позволява да се събират данни и да се анализира състоянието на биоразнообразието, както и да се следи проблемът с навлизането на инвазивни видове.

По двата проекта общо до момента са усвоени към 900 хил. лв. 

„Опитваме се да подпомогнем работните групи и да направим така, че договорите да не бъдат прекратени“, обясни министърът.

Според експерти провалът на проектите ще компрометира България като изпълнител на договори, финансирани от европейското икономическо пространство.

Ирина Костова посочи още, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС в областта на околната среда приоритет ще бъдат екоиновациите, по които сега България е на последно място в ЕС.

Що се отнася до приоритета, който тя обяви при встъпването си в длъжност - оперативна програма "Околна среда", тя заяви, че трябва да продължи работата по опазване на чистотата на въздуха, дейностите по управление на отпадъците и по защитата на биологичното разнообразие.

В момента проектите за четири водни цикъла са в процес на оценяване - за Пловдив, Елхово, Чирпан и Тутракан и по два от тях вероятно ще бъдат сключени договори при управлението на служебния кабинет, каза министърът.

В следващите месеци предстои да бъдат обявени покани за инсталации, които ще намалят депонираните отпадъци, включително към Столична община.

Що се отнася до чистотата на въздуха, министърът отчете, че на национално ниво имаме проблем с фините прахови частици, а на регионално - с нивата  серен диоксид в община Гълъбово.

Предприемат се действия да бъде надградена системата за ранно предупреждение в Старозагорска област, за да се прогнозира наднормено съдържание на серен диоксид, каза министърът.

За магистрала "Струма" тя каза, че експертите от МОСВ очакват доклада за ОВОС с различни варианти за трасето и ще го оценят в рамките на 30 дни след внасянето му в екоминистерството.

Кадри за язовирите няма, също и за хидромелиоративното строителство, но засега те не фигурират в списъка на защитените специалности, което зависи от МОН, обясни още министърът на околната среда.

Тя съобщи още, че се правят проверки за състоянието и проходимостта на речните корита и се издават предписания. В общините не са установени проблеми, а извън населените места отговорността е на областните управители.

Направен е вътрешен одит за дейността на МОСВ - от средата на 2016 г. до този момент не са установени нарушения и това е докладвано на премиера. 

Направен е преглед на задържаните обществени поръчки и тези за належащи дейности са пуснати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още