IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Китай се топят с ускорен темп

През септември резервите са се свили с приблизително 18,8 млрд. долара

16:42 | 07.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Валутните резерви на Китай са намалели с по-бърз темп през септември, сочат данни на Китайската народна банка. Това води до спекулации, че централната банка на страната засилва опитите си да защити своята валута, пише MarketWatch.

Резервите са спаднали с 18,79 млрд. долара спрямо предходния месец до 3,1664 трлн. долара, след като през август спадът беше с 15,89 млрд. долара.  

Свиването през изминалия месец е най-големото след това от месец май тази година, когато резервите са намалели с 27,03 млрд. долара, според данните на централната банка. Размерът на резервите остава на най-ниските си нива след май 2011 г., когато техният размер е бил 3,1660 трлн. долара.

Спадът в резервите предполага, че натискът от изтичането на капитали може да се е увеличил през септември въпреки опитите на правителството да затегне контрола върху капиталовите потоци и да стабилизира юана. Според много икономисти тази тенденция може да продължи, ако от американския Федерален резерв решат да увеличат лихвените проценти в САЩ по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
wag1111
преди 7 години
Нормално валута без покритие трябва да се харчи, както долара така и еврото вече няма на къде да растат мога само да се обезценяват. Все повече мисля, че ще бъдат избягвани от тука нататъка. То се вижда, че нямат избор освен да печатат нови и нoви банкноти. Европейските банки вече са шах мат, ако не вкарват свеж кеш(направo умират), няма от къде другаде да дойде освен от още нови хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
d333
преди 7 години
Не се топят, ами китайците целенасочено се утърват от зелената хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още