IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Samsung призовани да гласуват срещу Лий Дзие Юн

Това може да бъде първата опозиция срещу овластяването на наследника на патриарха Лий Кун Хъ в корпорацията

09:18 | 24.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лий Дзие Юн.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лий Дзие Юн. Снимка: Ройтерс

Южнокорейска инвестициционно-консултантска фирма препоръчва на акционерите на Samsung Electronics Co. вот срещу назначаването на заместник-председателя Лий Дзие Юн в борда на директорите на дружеството – ход, който може да бъде първата опозиция срещу овластяването на наследника на патриарха Лий Кун Хъ в корпорацията, предава Bloomberg. 

Sustinvest Inc., прокси консултантска фирма в Сеул, пояснява в писмо до акционерите, че Лий не е квалифициран да бъде член на борда, защото той се е възползвал от „интерфилиална" сделка в групата на Samsung. Такива сделки са често срещани сред конгломератите в Южна Корея, но попадат под нарастващ контрол, тъй като се разглеждат като печеливши само за вътрешни лица.

Лий, на 48 години, за когото се очаква да наследи хоспитализирания си баща и председател Лий Кун Хъ, бе номиниран за член на борда през септември. Очаква се акционерите да гласуват за номинацията му на среща в четвъртък.

Sustinvest, която се противопостави и на миналогодишното сливане на Samsung C&T и Cheil Industries, пояснява в писмото, че Лий е бил „бенефициент" на „интерфилиални сделки, които подкопават корпоративната стойност, тъй като се изключва възможността за по-добри сделки“.

Лий Дзие Юн премина през серия от работни позиции, откакто се присъедини към Samsung на пълен работен ден през 2001 г. и пое по-голяма отговорност, след като баща му Лий Кун Хъ бе приет в болница след инфаркт през 2014 г. Дзие се счита за по-глобално насочен, отколкото Лий старши.

Т. нар. "принц на Samsung" говори корейски, английски и японски и разшири партньорствата с Apple и Google. Работейки в сътрудничество с покойния главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс, той сключи договор за построяването на нова фабрика за нови флаш чипове, които Apple искаше да използва вместо използвани в ранните версии на Ipod твърди дискове. Въпреки че двете компании по-късно се сблъскаха в съда заради спор за интелектуалната собственост, Лий присъства на панихидата на Джобс.

Говорител на Samsung не е бил открит незабавно за коментар.

Опозицията срещу номинацията на Лий се случва, докато National Pension Service (NPS), която е най-големият акционер в Samsung Electronics, заяви, че ще гласува за номинацията на Лий.

Срещата на акционерите в четвъртък се случва и след решението на Samsung да се откаже от производството и продажбата на своя Galaxy Note 7 заради съобщенията, че устройствата се загряват и може да се подпалят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още