IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Canon е оптимистична за оперативната си печалба за 2017 г.

Това се дължи на приходи от придобитото от Toshiba поделение за медицинско оборудване

16:46 | 26.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската технологична компания Canon Inc. повиши прогнозата за годишната си оперативна печалба, след като публикува високи резултати за първото тримесечие на 2017 г. поради по-високи приходи от придобиването на поделението за медицинско оборудване на Toshiba, предава Ройтерс.

Положителната перспектива пред компанията предполага, че предприетата стратегия за диверсифициране на бизнеса е успешна.

Canon придоби поделението на технологичния гигант Toshiba за 5,8 млрд. долара и погълна шведската фирма за видео наблюдение Axis AB за 2,8 млрд. долара.

Компанията заяви, че бизнесите с лазерни принтери и цифрови камери, които от много време насам дърпат приходите ѝ надолу, също дават признаци на възстановяване.

„В момента има повишено търсене на лазерни принтери поради възстановяването на икономиката на Китай и на други развиващи се страни“, коментира изпълнителният вицепрезидент и главен финансов директор на Canon Тошизо Танака. Той допълни, че продажбите на камери пък е подпомогнато от популярността на новото поколение компактни камери.

За първото тримесечие на 2017 г. оперативната печалба на компанията е скочила с 88,8 на сто до 75,67 млрд. йени. За сравнение през същия период за 2016 г. оперативната печалба е била на стойност 40,09 млрд. йени.

Компанията се представи по-добре от прогнозите на анализатори за оперативна печалба на стойност 58,80 млрд. йени.

Вицепрезидентът на Canon коментира, че компанията все още не е в положение да участва в търга за поделението на Toshiba за флаш памети.

Toshiba възнамерява да продаде цялото или по-голяма част от поделението, което произвежда карти за памет. Компанията заема второ място по производство на флаш памет след Samsung Electronics. Според хора, запознати с процеса по търга, до момента водещите в наддаването са SK Hynix Inc, Western Digital Corp, Broadcom Ltd и Hon Hai Precision Industry Co Ltd.

Източници коментират, че правителството отправя призив към местни компании да се включат в наддаването, като обединят сили с държавни фондове, с цел да се запази технологията в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още