IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът Айкан достигна и Apple

Инвеститорът е като мощен двигател за акции

12:38 | 14.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Какво могат да постигнат 1 млрд. долара и няколко съобщения в Twitter...

Във вторник в социалната мрежа известният с агресивния си стил инвеститор Карл Айкан обяви в Twitter, че има „голяма позиция" в технологичния гигант Apple, когото счита за „екстремно подценен“.

В следващ туит той пояснява, че е провел „мил разговор“ с главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук и че е предложил дружеството да предприеме мащабна операция за обратно изкупуване на акции. Според информация на Wall Street Journal Айкан е инвестирал над един милиард долара в акции на Apple. 

Снаряжен с тази новина, курсът на акциите на базираната в Купертино компания направи истинско салто, като полетя нагоре с 5,8%, но все пак приключи сесията на цена от 489,57 долара за брой, което прави ръст от 4,8 на сто.

Според Factset борсовата стойност на Apple в момента, в който Айкан публикува мненията си, е била в размер на 17,1 млрд. долара. Това съответства на пазарната капитализация на котираните в Dax Commerzbank и K+S, взети заедно.

По пазарна капитализация Apple е най-голямата в света компания. В момента тя се оценява на общо 444 млрд. долара, а първият ѝ преследвач - Exxon Mobil, се оценява на 393 млрд. долара. 

Колкото и силен да е ефектът „Айкан“ при Apple обаче, при другите акции е бил много по-силен. Така например на 14-и февруари той обяви, че е придобил дял в производителя на медикаменти Herbalife, след което акциите на Herbalife скочиха в следборсовата търговия с над 20%. Като цяло от влизането на Айкан в компанията стойността на книжата се е повишила със 69 на сто.

И акционерите в компанията за предоставяне на видеоуслуги Netflix спечелиха от появата на инвеститора. На 31-и октомври 2012 г. Айкан обяви, че държи 10% от акциите в дружеството, след което ценните книжа поскъпнаха с 14%. Оттогава до днес стойността ум се утрои.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Internet
преди 10 години
Напълно подкрепям този юнак Карл Айкън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още