IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung спира напълно производството на Galaxy Note 7

Акциите се сринаха със 7,3 на сто – най-големият дневен спад от месец насам

09:25 | 11.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Онова, което можеше да бъде просто един кошмар за корейския производител на потребителска електроника Samsung, се превръща в трагедия.

Много скоро след появата на нова информация, че устройства от втората партида Galaxy Note 7 имат проблем с батериите, компанията прибягна до най-крайната възможна мярка и направо спря производството на смартфона. Информацията дойде първоначално от местни медии, които се позовават на доставчици, но след това и самият концерн обяви, че „пренастройва производствения си календар, за да спази изискванията за качество и безопасност”.

Към момента все още не е ясно какво точно предвижда решението и каква ще е съдбата на устройството, предава Bloomberg.

Запазил своята анонимност източник смята, че проблемът идва главно от завод във Виетнам, откъдето излизат глобалните пратки на Galaxy Note 7.

За да бъде трагедията пълна, два от четирите големи американски мобилни оператора спряха продажбите на Galaxy Note 7 по-рано през седмицата. AT&T и T-Mobile вече няма да заменят и продадени преди това устройства.

Samsung вече направи едно изтегляне от пазара на Note 7, а последният ход се случва, след като клиенти съобщиха, че резервните подменени телефони също имат дефекти. Това повдига възможността за второ изтегляне от пазара и дори може да принуди Samsung да се откаже от цяло едно поколение на смартфоните Note, една от двете ѝ най-важни продуктови линии при телефоните, което ще представлява тежко поражение в конкуренцията ѝ с Apple Inc. и други производители.

Кризата показва и как Samsung не успява да разбере действителната причина за подпалването на батерията. Остава необяснимо как една компания, известна с експертизата си в производството, може на два пъти да пропусне такъв критичен недостатък в свой продукт. Samsung първоначално обвини един доставчик на батерии за проблемите и премина към алтернативна компания, но сега отново разследва казуса.

„Те трябва да намерят причината и ясно да заявят какво ще правят“, казва Йо Дзон-Уо, анализатор в Korea Investment & Securities Co. „Ако направят това, клиентите няма да се притесняват, когато купуват други телефони с марката Samsung". 

Акциите на Samsung се сринаха със 7,3%, най-големият еднодневен спад от месец насам. Компанията се изправя пред нарастваща конкуренция за клиенти, които купуват премиум смартфони на фона на откриващия се сезон на празниците. Apple Inc. пусна наскоро своя iPhone 7, а Google представи серията Pixel, който също работи със софтуера Android, както и устройствата на Samsung.

Регулаторните органи в Южна Корея и САЩ вече накараха Samsung да спре да продава или заменя телефона. „Заради продължаващите опасения за безопасността на потребителите правилното решение за Samsung е да забрани продажбата и замяната на всички Galaxy Note 7“, казва Елиът Кайе, председател на Комисията за безопасност на потребителските стоки в САЩ (CPSC).

Спирането на продажбите е в световен мащаб. Големите китайски сайтове за електронна търговия, включително JD.com и Tmall.com на Alibaba Group Holding Ltd., спряха продажбите от вторник.

Отговорността за провала на компанията вероятно ще се поеме от Лий Дзие Юн, вицепрезидент и наследник на патриарха Лий Кун Хъ на най-големия конгломерат в Корея. Бащата Хъ, който остава председател, бе хоспитализиран преди повече от две години след сърдечен удар. Подразделението за телефони се управлява от Дзи Кох, който пое тази фунцкия през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още