IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

22 са новите свлачища в страната от началото на годината

Над 60 на сто от регистрираните свлачища у нас са в урбанизирани територии

12:37 | 31.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

22 са новъзникналите свлачища в страната от началото на годината, a в 17 стари има наново активирани процеси. Това каза пред БНР зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

През 2015 г. са били регистрирани 210 свлачища, от които 130 изцяло нови, т.е. за първи път са проявени. Нанков уточни, че в момента се работи приоритетно по укрепването на над 20 големи свлачища по републиканската пътна мрежа в страната.

Сред активните свлачища, по които се работи през този летен сезон, са Сливен-Ичера-Градец и по пътя между Арбанаси и Велико Търново.

Превантивни дейности се извършват и в зони по Черноморието – във Варна, Аксаково и Сарафово. Укрепват се подпорни стени по второкласния път Пловдив - Асеновград - Смолян. Над 60 на сто от регистрираните свлачища у нас са в урбанизирани територии, посочи заместник-министърът, цитиран от пресцентъра на министерството.

По думите му за решаване на проблема са нужни комплексни мерки и сериозен финансов ресурс. Поради тази причина е по-важна политиката за превенция на свлачищните процеси и затова се работи приоритетно по тази дейност.
След промени в Закона за устройството на територията е забранено строителството в свлачищни райони с липса на изградена канализация. 

Николай Нанков заяви, че се извършва строг контрол за изпълнението на мерките, както от общините, така и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За пример той посочи, че от подадени 56 инвестиционни намерения в свлачищни райони от началото на годината, а за строителна дейност са одобрени едва три и то след укрепителни мероприятия.

По оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. ще бъдат вложени близо 60 млн. лв. за укрепване и превенция. Над 2 млн. лв. са предвидени за мониторинг и превантивни дейности на 19 обекта, а останалите средства са за укрепване на 28 свлачища, приоритетно по републиканската пътна мрежа и за защита на социална инфраструктура, основно в Северозападна България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още