IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 млн. лв. е инвестирала Столична община в енергийна ефективност на училища

От тази година Столичната община е започнала и подмяната на отоплителните инсталации, работещи скъпо и неекологично

13:09 | 06.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

През тази година по програмата за енергийна ефективност Столичната община е инвестирала чрез бюджета си около 3 млн. лева за реализиране на мерки за енергийна ефективност в 14 училища и в 12 детски градини в София. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на пилотен проект за внедряване на интелигентна система за енергийна ефективност в столичното 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов", съобщава БТА.

През 2017 г. ще започне реализацията на проектите по ОП "Региони в растеж", като с около 50 млн. лева ще бъде направена цялостна модернизация на 16 общински училища и на 10 детски градини и изцяло ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в тях, каза Фандъкова. 

От тази година Столичната община е започнала и подмяната на отоплителните инсталации, работещи скъпо и неекологично с мазут и нафта в училища и детски градини в крайни квартали на София. В тях вече ще се използват за отопление възобновяеми енергийни източници и други алтернативни отоплителни системи. Тези системи ще работят с природен газ и с екопелети, обясни кметът Фандъкова. Тя разказа за европейски проект за локални отоплителни инсталации, използващи различни алтернативни горива - дървесни пелети, които са от общинския горски фонд.

Проектът ще се осъществява в четири училища, в две детски градини и в една детска кухня в районите "Кремиковци", "Нови искър" и "Панчарево", като до 20 октомври трябва да бъдат подменени котлите за отопление в тях. 

От днес работи и новата инсталация на "Хан Богров", която е за производство на екопелети, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Тя добави, че вече са произведени 200 килограма екопелети, като капацитетът на производство е 14-15 тона на месец. Тези екопелети се произвеждат от клоните на дърветата в общинските паркове и гори, които се почистват.

Фандъкова отбеляза, че екопелетите ще се използват по пилотен проект за отопление в общинските училища и детски градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още