IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокат: Вложенията в Дупнишката каса са били рискова инвестиция

Хората са проявили наивност, заяви защитникът Марин Марковски

11:36 | 14.10.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вложенията в Дупнишката каса са били рискова инвестиция, каза пред Нова телевизия адвокат Марин Марковски. Той защитава обвинените от прокуратурата Георги Близнаков и съпругата му Ивона.

Припомняме, че при разследването председателят на дружеството Георги Близнаков беше арестуван. Според първоначалната информация 227 души са били ощетени от Спестовно-кредитната кооперация "Дупнишка популярна каса" с 4,5 млн. лева.

Днес Марин Марковски поясни, че обвинението срещу клиентите му е за 800 хил. лева и 120 хил. евро, 4 млн. лева всъщност е оборотът на кооперацията.

„Те са обвинени за четири пъти по-малка сума. Предметът на обвинението е сделка без разрешението на БНБ“, каза защитникът по повод изплащаните от кооперацията лихви. 

Въпросът според него е как случилото се ще бъде оценено през прочита на закона.  Ако дадена сделка не е банкова, тогава случилото се според него не е престъпление.

„Сделката не е престъпление, а е неуспешна. Хората са загубили пари, но когато са подписвали договора, там пише, че той е с кооперация. Това, че там има офис, не прави кооперацията банка“, каза той.

Затова според него хората, които са дали пари на кооперацията да ги управлява, би трябвало да знаят, че това е рискова инвестиция, както и че правилото за гарантирани до 100 хил. лв. не важи.

Хората имат своите основания, но все пак трябва да се внимава, когато се подписват документи. Те са претърпели щета, но е трябвало да разберат, че това е кооперация, а не банка, настоя Марковски.

Той каза още, че собствениците на кооперацията са плащали лихви 11 г., докато не са направили неуспешна инвестиция в хотели.

Запитан дали те носят отговорност за рисковите инвестиции, той каза, че Прокуратурата не е повдигнала обвинение за безстопанственост на кооперацията.

„Всички, които сме ужилени, приехме, че това е банка“, заяви пред репортер на телевизията жена, пострадала от схемата. Тя и други пострадали показаха документ, в който по думите им пише „банка“, „банкови операции“, „влогове“ и „тегления“.

„В документите пише Дупнишка популярна каса. Даваш пари, сключваш договор, дават ти документ. Това е една финансова операция, за която са уведомени. Хората са проявили наивност“, каза в отговор Марковски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
natty
преди 7 години
Като прочетох набързо Закона за кооперациите, член-кооператорите са длъжни да "правят определените в устава дялови и други вноски", а също така могат да отпуснат заем на кооперацията, съгласно чл. 31 ал. 6. Така че, ако "вложителите" не са чели какво са подписали, наистина вината си е в тях. В Закона за кооперациите е казано доста ясно и как се разпределят евентуални печалби или загуби. Но също така всеки един член-кооператор във всеки един момент може да се обърне към съда във връзка с всеки един акт или действие на кооперацията и да го оспорва. Не знам, това за мен си е жива пирамида, но доста добре подкована законово... а за лакомите "вложители" хич не ми се говори!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Koe e така г-н Кон? Я помисли, под каква форма са си дали парите тези хора на тази кооперация? Заем? Дялово участие? Как? Всички тези неща са регулирани и не стават така - е дай парите и подпиши тука.Че хората са били наивни - така е, но измамата си е престъпление, а да си наивен -не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Ironhorse
преди 7 години
Най-вероятно е така !За съжаление българите имаме нищожни познания по право и финанси, а вездесъщият израз:"Имам човек" и клетвата :"Да ти изсъхнат връзките" са валидни с канска сила.В резутат измамени колкото щеш.Един познат, който се занимава със събиране на дългове, многозначително от време на време повтаря:"Докато има телета ще има и касапи"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Това е същата измама както 1997 година, банките както КТБ, както ХИМИМПОРТ С ЗЪРНЕНИ ХРАНИ !!!!! КАКТО ОЩЕ КУП ТУКА КОМПАНИИ!!! НАПЪЛНО ИЗЛИШНО КАЧЕНИ, И СЕ ТЪРГУВАТ В ГОДИНАТА ПО ДВА ПЪТИ, ПРИМЕРНО ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ!!! ИМА ЕДИН КУП ОТГОВОРНИ И ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЛИЦА И ФИРМИ, НО НИКОЙ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ!!!???? ТОЕСТ ТЯ Е КОЛЕКТИВНА И ЗАТОВА НЯМА НАКАЗАНИ, ТОВА Е НАШАТА КОНСТИТУЦИЯ, ЛУКАНОВА, СТАЛИНСКА, И НЯМА ОПРАВИЯ СКОРО С ТАКИВА, НЕКАДЪРНИЦИ КАТО ПОВЕЧЕТО В БГ!!!! С ТЕЗИ МИ ТИ РУСКИ ЗАВИСИМОСТИ, КОГА ЩЕ ВИДИТЕ РАЗВИТИЕ???? СТАТУКВОТО Е ПРЕХОДНО!!! ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Леле Марковски, душо ***! Тия двамцата са си баш измамници и могат да ги олепят по една камара закони, вкл. за измама, стига да искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още