IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да попаднат 5+1 формации

На практика силите между ГЕРБ и БСП са изравнени, казват от Галъп интернешънъл

17:16 | 30.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да попаднат 5+1 формации. Това показват данните от независим експресен телефонен сондаж на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“, проведен на 27 и 29 януари сред 816 души в цялата страна.

От днешна гледна точка 6 формации биха преминали бариерата от 4% за влизане в парламента. Дистанцията между БСП (28,7% сред онези, за които със сигурност може да се очаква да гласуват) и ГЕРБ (27,6%) е в рамките на няколко десетки хиляди гласа. Затова може да се говори за практическо равенство на силите. Трудно е да се определи кой би завършил на първо място в изборите.

Според проучването в Народното събрание ще влязат още Обединените патриоти (11,9% сред онези, за които със сигурност може да се очаква да гласуват), ДПС (8,2%) и партията на Веселин Марешки (Воля) със 7,7%. Със сериозни изгледи да е в парламента е Реформаторският блок (4,3%) и това зависи много от кампанията, която блокът ще направи. Така конфигурацията в следващия парламент може да се определи като 5+1. 



Сред останалите формации личат „Да, България“ (2%), АБВ (1,9%) и новата формация около ДСБ (1,6%). При тези формации потенциалът ще трябва да се наблюдава в зависимост от това как успяват да се утвърдят и афишират или какви коалиции ще направят.

Традиционно близо 1,5% подкрепа могат да очакват и формации като Български демократичен център (наследник на партия ЛИДЕР), както и ДОСТ. Подкрепата за такива формации обаче се регистрира по-трудно затова може да се отчете най-вече условно.

По около и под 1%, но с реално присъствие, остават формации като „Движение 21“, „Глас народен“, „Зелените“ и др.

Общо 79% от участвалите в сондажа казват, че ще гласуват. Това се равнява на около 4,3 млн души, уточняват авторите на проучването. Спрямо избирателните списъци това означава около 63%. Почти 2% от анкетираните заявяват, че биха гласували с "Не подкрепям никого".

Ретроспекция на личните рейтинги
          
Продължава възходът на онези, които спечелиха най-много в президентските избори: Румен Радев, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова и Веселин Марешки. Радев е безспорен водач в личните рейтинги с доверие (41,7%), а зад него са Каракачанов (26,1%), Нинова (24,9%) и Бойко Борисов (24,6%).

Забележимо е и присъствието на Веселин Марешки (18,4% доверие). Каракачанов на практика удвоява доверието си спрямо лятото на 2016 г. Сериозен е и ръстът при Нинова. Загубата на президентските избори очевидно води до негативна тенденция при Бойко Борисов и докато преди той се движеше на нива на доверие около една трета, сега е на около една четвърт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 7 години
се тая ... предимно селски тарикати, а едно време кви крадци имаше. Ех, Лупиии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още