IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Всички ощетени от фалита на „Алфатур“ ще бъдат компенсирани

Не става дума за умишлен фалит, каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма

10:58 | 14.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Към момента е известно, че около 580 туристи няма да могат да реализират пътувания по празниците вследствие на фалита на туроператора "Алфатур". Днес от фирмата ще предоставят точния им списък и направленията, по които пътуват. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по „Нова телевизия”.

"Застраховката на туроператора е валидна и всички хора ще си получат парите", каза Ангелкова.

Тя посочи, че обявилият фалит туроператор има валидна застраховка в размер на 1,4 млн. лева и е достатъчна, за да покрие всички претенции на хората, които към момента са закупили пакети от туристическата фирма. До 15 дни от представяне на подписан договор с "Алфатур" и документи за извършено плащане, застрахователят е длъжен да възстанови парите на хората, обясни министърът на туризма в оставка. 

По думите й това, че застрахователят може да сезира компетентните органи за нередности при обявяването на несъстоятелността на туристическата фирма, няма да рефлектира на процеса на изплащане на сумите на потърпевшите хора.

„Има два варианта за хората - да представят документи на туроператора и до 15 дни да им възстановят парите, или ако има вариант да се реализира пътуването с друг туроператор“, допълни тя. Това ще бъде възможно през програмите на други туроператори, които „Алфатур“ е препродавала и най-вероятно ще бъде дадено като възможност от страна на застрахователното дружество "Евроинс".

Все пак Ангелкова посочи, че е изключително неприятно и некоректно, че голям туроператор точно преди празниците е обявил несъстоятелност. Сега обаче най-важното е да бъдат удовлетворени претенциите на засегнатите потребители, каза тя.

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, който също коментира казуса в студиото, каза, че не става дума за умишлен фалит. "Имаме много коректен ход на застрахователя, който много добре постъпва и спазва закона. Туроператорът също спазва закона", коментира той.

Относно очакванията в туризма за предстоящите празници прогнозите на Министерството на туризма показват, че само около коледните и новогодишните празници ще посрещнем около 200 хил. чуждестранни туристи, а общо за декември – около 450 хил. Очаква се и 400 хил. българи да пътуват по време на празниците в България, а около 110 хил. да изберат направление извън страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
тоя травестит с какво мисли да ги финансира и компенсира?ако е "в натура" ВЕДНАГА да забрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Пуки
преди 7 години
Не знаех, че Ангелкова е говорител на Алфатур. Така е като ни управляват хора, които не знаят защо са министри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още