IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ подготвя обществена поръчка за 41 нови влака

До края на 2018 г. дълговата криза на железниците ще приключи, заяви Владимир Владимиров

12:51 | 01.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Н. Бочева</em></p>

Снимка: Н. Бочева

БДЖ подготвя обществена поръчка за 41 нови пътнически влака, които да заменят остарелия подвижен състав, съобщи изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Владимир Владимиров.

Общо за обновяването на подвижния състав са необходими 85 нови влака, а закупуването им е разделено на два етапа, планирани за следващите няколко години.

За първия етап са необходими 380 млн. лв., като железниците имат уговорка с финансовото министерство да получават в следващите 10 години за целта капиталов трансфер от 35 млн. лв. годишно.

Отделно субсидията за пътническите превози тази година е 170 млн. лв. и догодина се очаква да е приблизително в същия размер, уточни Владимиров. 

Новите влакове – интерсити и регионални, ще могат да развиват по ремонтираните жп линии в Южна България на места скорост от 160 км/ч, ще разполагат с WiFi и комфортна първа класа.

Съвременните машини ще пестят 15% от сегашните разходи на БДЖ или 35 млн. лв. годишно.

По-високите скорости ще са от полза за регионите, защото повече хора ще могат да живеят в едно населено място и да работят в друго, допълни шефът на холдинга.

Владимир Владимиров уточни, че инвестиционният план за нови влакове не е свързан с концесията на Летище София, която третото правителство на ГЕРБ е решено да реализира. Концесията обаче е свързана с погасяването на задълженията на железницата.

До края на 2018 г. дълговата криза на железниците ще приключи, убеден е той.

Това бе потвърдено и от зам.-министъра на транспорта Велик Занчев, който заяви, че в рамките на следващата година ще бъдат погасени 130 млн. лв. по втория облигационен заем на железниците. Само лихвите за просрочие в момента са в размер на 10 млн. лв. годишно.

Общо задълженията на БДЖ към банки са 170 млн. лв., а общите задължения достигат 391 млн. лв., като са били 850 млн. лв. преди няколко години.

600 млн. лв. са отишли за изчистването на дълговете дотук, а цялостното обновяване на влаковете ще струва между 800 млн. лв. и 1,3 млрд. лв., заяви Владимир Владимиров.

Велик Занчев припомни, че ЕК разреши железницата да получи 224 млн. лв. държавна помощ, а наскоро Министерският съвет одобри 60 млн. лв. безлихвен заем към превозвача, с който да бъдат погасени задължения към НАП и част от дълговете към финансови институции.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
как звучи само - Station Manager и Traffic Control manager ..... :)) Има ли нешо като Cleaning Special Force Manager (Отряд за бързо реагиране с метла) или ?!? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още