IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанците в България не искат да бъдат настанявани в апартаменти

Европейската комисия предостави 690 хил. евро за плащане на квартири в страната ни

08:44 | 08.09.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бежанците в България не искат да бъдат настанявани в апартаменти

БЧК не може да намери чужденци със статут на бежанци, които да настани в апартаменти без пари. Наемът се плаща от Европейската комисия, а Червеният кръст отговаря за намирането на жилищата и подбора на хората. Досега само един човек е настанен, обясни пред „Труд” Мариана Стоянова, ръководител на Бежанско-мигрантската служба в БЧК.

Нейни колеги обикалят центровете за настаняване на Държавната агенция на бежанците (ДАБ), но не срещат почти никакъв интерес, дори се наблюдава нежелание. 

„Много трудно се мотивират. Повечето от тях искат да продължат към Западна Европа и не виждат смисъл да излизат на квартира за кратко време”, каза Стоянова.

Друга причина е, че тези бежанци, които са „останали” все още в България, нямат никакви пари и се плашат, че няма да могат да си плащат тока. „Те не работят, нямат дори пари за лични карти”, добави Стоянова.

От БЧК търсят и други опции за отпушване на проекта като помощи за изваждане на български лични документи и еднократна помощ за плащане на тока за месец.

От Червения кръст отчитат голям интерес от наемодатели, като досега имат над 20 предложения за къщи, етажи от къщи и апартаменти в София, Харманли и цялата страна.

Европейската комисия предостави 690 000 евро за квартири на бежанци, който имат статут и трябва да останат в България. Ако парите не бъдат похарчени до 15 юни 2016 г., те могат да бъдат пренасочени и за други дейности. Целта на проекта е да бъдат освободени места за настаняване в центровете на ДАБ. В момента от налични 5130 места за настаняване в лагерите са заети 2703 легла, 2096 от които от сирийци.

Още подобни новини четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
На мишока още от вратата на летището му взимат отпечатъци на ръцете и краката. Максимум 100 да му дадат, ама ще трябва и да си ги заработи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Той ше пусне брада и ше сложи чалмата. Може и малко боя да намаже. Аз пък обмислям варианта да фана дисагите и да тръгна и аз бежанец за Германия, ей тъй да видя как е там хавата :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Ти па къде се буташ бе? Не си ли разбрал, че за ЕСто арабите и африканцита са доста по-високо в йерархията от българите и румънците? За тебе - макс 300
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ако ше отпускат по 1000 (цифром и словом илядо) евро в България ше се пишем одма бежанец ....... сигурно сирийските паспорти върват вече по 30К евра братче ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 6
mick
преди 8 години
Има хиляди запустели села в България, обаче бежанците в апартаменти ще ги настаняват. Сигурен съм луксозни, за да са кичът и безумието още по-големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Aaaa виде ли сегаааа! Пари няма в България не *****расти... :DХайде ЕСто да отпусне по 1000 еврака на бежанец на месец, да видиш как всички ще почнат да ги искат. Всички врекат тука такива били онакива били ама интерес към даване на жилища на бежанци имало голям, като ще плаща ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още