IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът пак се готви да блокира преговорите за минималните прагове

Работодателите отхвърлят определянето на минимални осигурителни доходи за 2018 г. до приемане на консенсусен модел за формиране на минималната заплата

13:11 | 20.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работодателските организации се готвят да блокират преговорите по договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД) и за следващата година. Това става ясно от писмо на национално представителните работодателски организации до браншовите работодателски организации, в което се иска подкрепа за това и за 2018 година.

Припомняме, че миналата година работодателските организации отказаха участие в преговори за МОД за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата в България.

Със същия аргумент бизнесът отказва преговори и за догодина.

Бизнесът предлага да бъде препотвърдена отново позицията за отказ от определяне на нови размери на МОД за 2018 г. до приемане на консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата. 

Миналата година работодателите отправиха и предложение за незабавна отмяна на текста от Кодекса за социално осигуряване, регламентиращ определянето на МОД по длъжности и икономически дейности.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България припомнят и аргументите си.

Административно определяните прагове на МОД се разминават драстично с икономическото състояние на отделните сектори и предприятия, с динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените.

Този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация. Подобни механизми за определяне на прагове на МОД по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на ЕС, посочват работодателите.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още