IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 500 работодатели обявиха 970 работни места за безработни от рискови групи

Над 60% от заявките са в областта на селското стопанство

17:11 | 02.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 500 работодатели са заявили работни места по новите мерки от Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ), стимулиращи наемането на безработни от уязвимите групи на пазара на труда.

Заявките са събрани в периода 13 – 21 юли, информират от Агенцията по заетостта.

В рамките на определените 7 работни дни работодателите сао заявили 970 работни места. Ще бъдат наети  хора с престой над 6 месеца в бюрото по труда, младежи до 24 години, безработни с основно и по-ниско образование или над 50-годишна възраст. За период от 3 до 12 месеца 50% от разходите на работодателите за трудови възнаграждения и осигуровки на наетите ще се финансират от държавния бюджет.

Общо 184 фирми и организации са изявили готовност да наемат над 240 безработни с трайни увреждания. Държавата ще ги подкрепи, като поеме 75% от разходите им за заплати и осигуровки за период от 3 до 12 месеца.

Над 60% от заявените работни места и по двете мерки са в областта на селското стопанство. Следват ги работните места в търговията, строителството, преработващата промишленост и хотелиерството и ресторантьорството.

Най-много работни места за безработни от уязвимите групи на пазара на труда са разкрили работодатели в бюрата по труда в Попово (53 работни места, от които 15 за лица с увреждания), Ямбол (50, 8 за лица с увреждания), Разлог и Гоце Делчев (по 49), Перник, Каолиново, Враца, Омуртаг, Казанлък, Русе (около 30) и др.

По двете нови насърчителни мерки право да кандидатстват имат работодатели, осъществяващи стопанска дейност и разкриващи работни места във всички сектори на икономиката, с изключение на тези, свързани с износ на стоки, с преработка и търговия на селскостопански продукти, със закриване на въглищни мини, както и в дейности, реализирани с условие за използване на местни стоки за сметка на вносни.

Двете нови мерки стартират в активния летен сезон и са подходящи за работодатели, търсещи работна сила за производство на селскостопанска продукция, рибарство и аквакултури. До този момент работните места в тези дейности не можеха да получат финансиране чрез другите програми и мерки, реализирани от Агенцията по заетостта, поради прилагането им под формата на схема за минимална помощ и ограниченията в Регламент 1407 от 2013 г.

През септември ще се проведе втора процедура за прием на заявки и работодателите отново ще могат да кандидатстват за преференции в рамките на свободните средства, с които тогава ще разполага съответното бюро по труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още